40 jaar Centrum voor Huisartsgeneeskunde Antwerpen

25 okt 2012

Vorig weekend vergaderde het European General Practice Research Netwerk (EGPRN) in Antwerpen. Gastheer was het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen. Meteen de start voor de viering van de 40ste verjaardag van dit huisartsencentrum. Op 9 november volgt de echte viering met een academische zitting.

cha gr

Veertig jaar geleden werd aan de Universiteit Antwerpen het Centrum voor Huisartsgeneeskunde Antwerpen (CHA) opgericht. Het CHA maakt vandaag deel uit van de Vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Het hoofddoel van het CHA is het aanbieden van onderwijs in de opleiding tot basisarts en tot huisarts. Het CHA staat tevens in voor onderzoek in de eerstelijnsgezondheidszorg. Daarnaast wenst het CHA zich te profileren als een maatschappijgerichte kennisorganisatie, betrokken op de noden en de uitdagingen van de maatschappij en de eerstelijnsgezondheidzorg. 

Nadat met de organisatie van het congres van het European General Practice Research Netwerk on der de titel ‘Research on Patient-centred Interprofessional Collaboration in Primary Care’ een eerste aanzet tot de festiviteiten rond de verjaardag werd gegeven, ligt het hoogtepunt van de viering op vrijdag 9 november. Op een feestelijke zitting wordt de rol van de Huisartsgeneeskunde in het zorglandschap vanuit verschillende richtingen bekeken. Bestuursleden van de Universiteit Antwerpen (Jean-Pierre Timmermans, voorzitter van de onderzoeksraad: ‘Huisartsgeneeskunde aan de universiteit’), vertegenwoordigers van het beleid (Raf Mertens, voorzitter van het KCE: ‘Beleidsgericht onderzoek in de eerste lijn’ en Ri De Ridder van het Riziv: ‘Het  beleid en de verworvenheden van de huisartsgeneeskunde’), arts-specialisten (Chris Vrints, vice-decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: ‘Specialisten en huisartsen: sterk samen’), de beroepsvereniging van huisartsen (Maaike Van Overloop, voorzitter Domus Medica: ‘De organisatie in het veld’) en studenten van de Universiteit Antwerpen geven toelichting over het boeiende landschap waarin huisartsen worden opgeleid en werken.

Deelnemen is gratis maar inschrijven is noodzakelijk en kan u doen door op deze link te klikken: www.ua.ac.be/40jaarcha.


Zie ook: Verslag van het 75e EGPRN-congres