43 200 mensenlevens redden

Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie rekent uit dat er in België tegen 2025 43 200 levens kunnen worden gered als we chronische ziekten zouden verslaan.

Het cijfer van 43 200 levens die gered kunnen worden in ons land door chronische ziektes aan te pakken, lijkt op het eerste zicht erg hoog. Sciensano wijst er echter op dat het cijfer plausibel is als men weet dat chronische problemen of niet-overdraagbare ziekten de meeste vroegtijdige sterfgevallen veroorzaken in België. Ze zijn maar liefst goed voor 86% van alle sterfgevallen. “Kunnen we deze ziekten verminderen, dan kunnen we veel vroegtijdige sterfgevallen uitstellen”, zegt Sciensano.

Het rapport waarin de cijfers worden gepubliceerd, verscheen naar aanleiding van de Derde High Level Meeting over niet-overdraagbare ziekten. Het rapport geeft aan op welke vlakken er werk aan de winkel is in België: gebruik van alcohol, fysieke inactiviteit, inname van zout, rookgedrag, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, luchtverontreiniging en pollutie binnenskamers.

Filip Ceulemans