Alpro Foundation Award voor Masters

30 mrt 2009

Bio-ingenieur Rosemarie De Weirdt (Universiteit Gent) won de allereerste “Alpro Foundation Award for Masters 2008” voor haar scriptie over “het anaeroob metabolisme van glycerol door de colonmicrobiota en de impact op de gezondheid van de mens”.

De Alpro Foundation Award is een onderscheiding voor een eindwerk dat dieper ingaat op de impact van voeding op de gezondheid. De prestigieuze prijs (€ 2.500) werd op 4 maart overhandigd door Miguel Chevalier, woordvoerder van Patricia Ceysens, minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel.

alpro-award

 

Alpro Foundation Award voor masterstudenten

“Het is voor de Alpro Foundation heel belangrijk om deze onderzoeken te steunen,” verklaart Stephanie De Vriese, Nutrition Scientist voor de Alpro Foundation. Dit is de eerste keer dat de prijs aan masterstudenten uit vijf Europese landen, waaronder België, Nederland, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk & Ierland wordt uitgereikt.
De scriptie van Rosemarie De Weirdt werd uit dertien inzendingen geselecteerd door een jury voorgezeten door professor Nathalie Delzenne. Met deze overwinning dingt Mevrouw De Weirdt mee naar de overkoepelende Europese Alpro Foundation Award die uitgereikt zal worden aan één van de vijf nationale winnaars. De winnaar wordt eind maart 2009 bekendgemaakt.

“Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal voor de kwaliteit van onze samenleving, want via de wetenschap bieden we een antwoord op de maatschappelijke uitdagingen, stimuleren we innovatie en kijken we vooruit naar wat de toekomst ons te bieden heeft. De Alpro Foundation ziet het belang van onderzoek en innovatie in, en daarom krijgt de organisatie de steun van de Vlaamse regering”, aldus Patricia Ceysens, Vlaams minister voor Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel.

Wat zijn de effecten van glycerol op de algemene gezondheid?

Voedingsvetten bestaan uit glycerol en vetzuren. Glycerol is een stof die de mens nodig heeft om energie aan te maken. De voedingsvetten worden grotendeels opgenomen door de dunne darm en vormen een belangrijke bron van energie voor het lichaam. De dunne darm neemt echter niet alle voedingsvetten op en een hoeveelheid glycerol en vetzuren zal doorstromen naar de dikke darm, waar glycerol ook van nature aanwezig is. Over de impact van glycerol op de darmflora en de algemene gezondheid is tot op heden zeer weinig onderzoek verricht, ook al zijn er aanwijzingen dat de hoeveelheid glycerol die we via de voeding opnemen erg betekenisvol zou kunnen zijn voor de gezondheid.

De resultaten van het onderzoek

Met haar scriptie heeft Rosemarie De Weirdt de vertering van glycerol in de dikke darm onderzocht. In de dikke darm breken darmbacteriën glycerol af. Rosemarie heeft twee darmbacteriën onderzocht: Lactobacillus reuteri en Enterococcus faecium. Die eerste Lactobacillus reuteri (L. reuteri) bacteriën worden vaak in voeding, zoals yoghurt, als probioticum verwerkt voor de positieve effecten die ze op het lichaam hebben.
Bij dit onderzoek is gebleken dat de vertering van glycerol in de dikke darm de groei en de ontwikkeling van L. reuteri stimuleert. Een toename van die L. reuteri zorgt voor heel wat gezondheidsbevorderende effecten zoals een verhoogde opname van voedingsstoffen, een versterking van het immuunsysteem en een verminderde kans op diarree bij kinderen. Wat Rosemarie ontdekte in haar onderzoek is dat de vertering van glycerol door L. reuteri leidt tot hogere concentraties propionzuur in de dikke darm en ook hogere ratio’s van propionzuur tegenover azijnzuur. Propionzuur kan het verzadigingsgevoel versnellen en hogere ratio’s van propionzuur tegenover azijnzuur gaan gepaard met lagere bloedcholesterolwaarden. Dat komt neer op een verminderd risico op obesiteit en cardiovasculaire aandoeningen.

Aan de andere kant gaat een toename van de L. reuteri wel gepaard met een toegenomen omzetting van glycerol tot reuterine dat een sterke antimicrobiële werking heeft op een aantal micro-organismen. Die werking kan goedaardige effecten hebben, maar mogelijk ook ziekteverwekkende effecten. Rosemarie zal die potentiële negatieve effecten onderzoeken in haar doctoraatsstudie.

Toekomstperspectieven

Indien de resultaten van haar doctoraatsstudie gunstig zijn, liggen de opties voor praktische toepassingen in de toekomst open. Zo zouden consumenten van de positieve effecten van L. reuteri kunnen genieten.

Over Alpro Foundation

De Alpro Foundation is een onafhankelijke vzw die werd opgericht in 1996 als een initiatief van Alpro.
Het doel van de foundation is om kennis en wetenschappelijk onderzoek op het vlak van voeding en gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. De focus ligt daarbij op plantaardige voeding en in het bijzonder op soja. De foundation wil gezondheidsexperts en het grote publiek nog bewuster maken van de impact van ‘voeding op de gezondheid van de mens’. Ze organiseert verschillende activiteiten om deze doelstellingen te helpen bereiken, zoals conferenties, de verspreiding van een educatieve nieuwsbrief, onderzoekssubsidies, …

Voor meer informatie over Alpro Foundation: www.alprofoundation.org