Bewegen Op Verwijzing van start in dubbel zoveel gemeenten

Bewegen Op Verwijzing, een project om Vlamingen na doorverwijzing van de huisarts meer aan het bewegen te krijgen, breidt steeds verder uit. Na de projecten in Leuven en Mechelen in september 2016, werden intussen al de projectaanvragen van 26 kleinstedelijke gebieden goedgekeurd.

In steeds meer regio’s in Vlaanderen wordt nu een gezonde leefstijl gepromoot aan mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s door een gebrek aan lichaamsbeweging of langdurig zitten. Het doel? Deze mensen duurzaam aanzetten tot bewegen.

Wat is Bewegen Op Verwijzing?

Bewegen Op Verwijzing kadert in het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en de hieraan gekoppelde gezondheidsdoelstellingen,   Geen overbodige luxe aangezien heel wat Vlamingen het risico lopen op hart- en vaatziekten, sommige types van kankers en diabetes type II door onvoldoende beweging.
Bewegen Op Verwijzing werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst zijn patiënten die aan de voorwaarden voldoen door naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Het gaat o.m. om mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, longaandoeningen… De coach stelt dan samen met de deelnemer een beweegplan op maat op.

De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Daarom sluit het beweegplan maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de persoon in kwestie. Het kan gaan van laagdrempelige beweegactiviteiten die in te passen zijn in de dagelijkse gewoonten (zoals met de fiets naar het werk) tot lokale laagdrempelige sportinitiatieven.
Eens het beweegplan opgemaakt is, blijft  de coach een belangrijke rol spelen in het motiveren van de deelnemers. Het is de bedoeling dat de deelnemer na verloop van tijd dit zelfstandig kan verderzetten.

Bewegen op verwijzing, het loopt

Bewegen Op Verwijzing draait reeds enkele jaren proef in de regio Leuven. Met succes, zo blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. Mensen die door een inactieve leefstijl een verhoogd gezondheidsrisico lopen geraken niet alleen in beweging dankzij de coaching, ze blíjven ook in beweging.
Tevens is het een methodiek die de zwaksten in onze maatschappij vlot bereikt. Uit het pilootproject bleek dat liefst 37% van de deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen.

Uitbreiding

Steeds meer steden en gemeenten zien brood in het bewegingsproject. In totaal staat Bewegen op verwijzing al op 26 plaatsen in Vlaanderen op  de agenda. Op 12 plaatsen is het project gestart of kan men op korte termijn starten– 3 draaien op volle toeren, in 9 kleinstedelijke zorgregio’s zijn de coaches zopas opgeleid, ze kunnen van start gaan en 2 zijn reeds uitgebreid.
In een laatste uitbreidingsronde is er sprake van 14 nieuwe projecten 3 aanpassingen en 1 uitbreiding. Onder andere Brussel, Sint-Truiden, Brugge, Lokeren, Asse en Brasschaat zagen hun project goedgekeurd.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Het Bewegen Op Verwijzing-project loopt voor 5 jaar. We trekken hiervoor 4.544.000 euro uit. Het Lokaal Gezondheidsoverleg en de lokale besturen zijn de drijvende krachten achter Bewegen Op Verwijzing. Ook de huisartsen vervullen een belangrijke rol. Het is voor hen een concreet instrument waarmee zij hun risicopatiënten kunnen verwijzen om meer te gaan bewegen.”

Bewegen op verwijzing loopt van 15/12/2015 tot 31/12/2020 met een totaalbudget van 4.544.000 euro.

Wie doet mee?

KLEINSTEDELIJKE ZORGREGIOGEMEENTEN/STEDEN
ASSE Ternat
Affligem
Roosdaal
Liedekerke
Merchtem
Dilbeek
BRASSCHAAT Essen
Kalmthout
Wuustwezel
BRUGGE Brugge
Zedelgem
BRUSSEL Anderlecht
Sint-Jans-Molenbeek
DEINZE Deinze
Nazareth
Zulte
GENK Genk
GENT Destelbergen
Gent
Lochristi
Melle
Merelbeke
HALLE Beersel
Halle
Sint-Pieters-Leeuw
HOOGSTRATEN Hoogstraten
Rijkevorsel
IZEGEM Ingelmunster
Izegem
Lendelede
KORTRIJK Harelbeke
Kortrijk
Kuurne
Wevelgem
LEUVEN Huldenberg
Leuven
Lubbeek
Oud-Heverlee
LOKEREN Lokeren
Moerbeke
MAASEIK Kinrooi
Maaseik
MECHELEN Mechelen
MENEN Menen
Wervik
MORTSEL Mortsel
Hove
Lint
Kontich
Edegem
OUDENAARDE Maarkedal
Oudenaarde
Wortegem-Petegem
Zingem
ROESELARE Hooglede
Kortemark
Ledegem
Lichtervelde
Moorslede
Roeselare
Staden
SINT-TRUIDEN Sint-Truiden
Nieuwerkerken
Borgloon
TURNHOUT Arendonk
Baarle-Hertog
Beerse
Merksplas
Ravels
Retie
Turnhout
VILVOORDE Vilvoorde
Wemmel
Kapelle-op-den bos
WAREGEM Wielsbeke
Waregem
Anzegem
ZOTTEGEM Brakel
Herzele
Lierde
Sint-Lievens-Houtem
Zottegem
Zwalm

Nieuwe projecten kunnen nog steeds worden ingediend.

www.bewegenopverwijzing.be