De gemiddelde Belg kent spontaan nog geen 2 van de 10 alarmsignalen voor kanker

De Stichting tegen Kanker pakt uit met de resultaten van een onderzoek naar de kennis van alarmsignalen voor kanker, uitgevoerd door TNS Dimarso. De resultaten zijn veelzeggend: het merendeel van de Belgen kent de alarmsignalen niet of nauwelijks. En dit terwijl de statistieken van het kankerregister aantonen dat één vrouw op de vier en één man op de drie riskeren om kanker te ontwikkelen vóór hun 75ste jaar.

Daarom lanceert de Stichting de campagne “Luister naar wat uw lichaam vertelt”. Artsen kunnen daar op twee manieren toe bijdragen: door ons te helpen de informatie te verspreiden en door te antwoorden op mogelijke vragen van patiënten rond alarmsignalen.

30% van de ondervraagden noemden aanhoudende vermoeidheid spontaan als alarmsignaal voor kanker. Amper 2,2% denkt er spontaan aan dat een kleine wonde, die niet geneest, ook een signaal kan zijn.

Wanneer de 10 symptomen die mogelijks op kanker wijzen expliciet bevraagd worden, blijft de herkenning ervan als alarmsignaal voor kanker ook ondermaats; zelfs in het geval van ruim gemediatiseerde kankers zoals borstkanker. Amper zes ondervraagden op de tien beschouwt een wijziging aan de borst als een mogelijk alarmsignaal voor kanker.

Artsen als eerste aanspreekpunt

De campagne "Luister naar wat uw lichaam vertelt" heeft als doel het publiek te sensibiliseren, zonder onnodig onrust te scheppen. Dat gebeurt door informatie te verspreiden over de tien alarmsignalen, die kunnen wijzen op een kanker. Het publiek wordt aangespoord om tijdig een arts te raadplegen wanneer een symptoom aanhoudt of terugkeert. Enkel de arts is immers in staat om de exacte aard en oorzaak van dat symptoom te bepalen. Het is dus best mogelijk dat artsen in de komende weken mensen over de vloer gaan krijgen, die vragen hebben over bepaalde symptomen.

Informatie en preventie

Daarnaast kunnen artsen ook rechtstreeks meewerken aan de campagne door de folder “Luister naar wat uw lichaam vertelt”, gepubliceerd door de Stichting, aan hun patiënten ter beschikking te stellen. De folder is gratis te bekomen bij de Stichting via telefoon (02 733 68 68), e-mail (info@kanker.be) of de campagnewebsite www.alarmsignalen.be. Op deze site vinden bezoekers ook de resultaten van de enquête, de lijst met tien alarmsignalen en bijkomende informatie over de symptomen van de vaakst voorkomende kankers.

Kankerfoon

Voor iedereen (zieken, familie, breed publiek) die een vraag heeft over kanker staat de gratis telefoonlijn van de Stichting tegen Kanker ter beschikking. Ook patiënten die gewoon hun verhaal kwijt willen, kunnen daar terecht. De artsen of psychologen van de Kankerfoon (0800 15 802) zijn bereikbaar elke werkdag tussen 9 en 13 uur (en op maandag tot 19 uur).