Generische sector laakt besparingen

1 mrt 2012

De generische sector is, bij monde van FeBelGen, niet te spreken over de besparingen die hem opgelegd worden door de regering Di Rupo I. Paradoxaal vindt de koepelorganisatie van de generische industrie omdat niet de generische, maar wel de merkgeneesmiddelen, voor de grootste uitgavenpost blijven zorgen.

‘De impact die de besparingsmaatregelen in de begroting 2012 hebben op de sector van de generische geneesmiddelen, is ongezien.’ Dat zegt FeBelGen, de koepelorganisatie van de generische industrie in ons land. Gespreid over vijf concrete maatregelen, moet de sector maar liefst 10% inleveren, goed voor een bedrag van 33 miljoen euro op jaarbasis. ‘Dat komt bovenop de inlevering van 15% die we in de periode 2009-2011 al kende.’

De belangrijkste maatregel is de invoering van een terugbetalingsplafond voor maagzuurremmers (PPI). Dat heeft jaarlijks een impact van 14,5 miljoen euro voor de generische sector. Maar ook de verplichting om ‘het goedkoopste’ geneesmiddel af te leveren bij een VOS-voorschrift (7,95 miljoen euro) en de moduleerbare prijsdaling met 1,95% (6,95 miljoen euro) zorgen voor een belangrijke besparing. Een minder grote impact hebben de substitutie van elk voorschrift van een antibioticum of antimycoticum (2,6 miljoen euro) en de bijkomende prijsdaling van 10% voor geneesmiddelen uit categorie A (1,3 miljoen euro). De maatregelen vallen extra zwaar uit voor de generische sector omdat net de meest getroffen moleculen (PPI’s, antibiotica en antimycotica) een belangrijke motor voor de sector vormen. Deze drie categorieën geneesmiddelen zijn goed voor ongeveer een derde van de omzet van de generische sector. FeBelGen vreest dan ook dat de financiële basis van nogal wat generische bedrijven in ons land ondergraven wordt door deze maatregelen.

FeBelGen vindt de zware besparingen in de generische sector bovendien erg onrechtvaardig omdat de sector in België al niet meteen sterk staat. In vergelijking met andere Europese landen is het marktaandeel van generica in vergelijking met merkgeneesmiddelen erg gering. In de postoctrooimarkt zijn generische geneesmiddelen in België goed voor iets meer dan 40%. In buurlanden als Frankrijk (meer dan 50%), Nederland (meer dan 70%) en Duitsland (meer dan 80%) ligt dat een pak hoger.

Filip Ceulemans