Impact van wegverkeer op gezondheid in kaart gebracht

Het Agentschap Zorg en Gezondheid brengt enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen de gezondheidsimpact van het wegverkeer in kaart voor elke Vlaamse gemeente.

Dat het wegverkeer een belangrijke impact heeft op de gezondheid was al langer geweten. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen bracht het Agentschap Zorg en Gezondheid de impact in beeld voor elke gemeente in Vlaanderen. De Gezondheidsindicator Mobiliteit geeft elke gemeente een score op vier parameters:

  • gezonde luchtkwaliteit: de score is gebaseerd op de blootstelling aan stikstof die door het wegverkeer in de lucht komt;
  • afwezigheid van verkeersgeluid: de score is gebaseerd op de geluidskaarten die in 2015 voor Vlaanderen weden opgesteld;
  • verkeersveiligheid: de score is gebaseerd op het aantal verkeersslachtoffers in de periode 2014-2016;
  • actieve mobiliteit: de parameter geeft het aandeel aan van actief pendelen (wandelen, fietsen of openbaar vervoer).

Het zijn geen scores voor de gemeente op zich, maar wel scores die tonen hoe de gemeente zich voor die parameter verhoudt ten opzichte van andere gemeentes. “Het moet een stimulans zijn voor lokale besturen om initiatieven te nemen die de gezondheid van hun burgers beschermen en bevorderen”, aldus Stefan Acke, milieugezondheidskundige van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Elk lokaal bestuur kan met dit instrument ontdekken waarop ze in hun gemeente kunnen inzetten om de impact van het wegverkeer op de gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld door initiatieven te nemen om het lawaai te reduceren of door fietsgebruik te stimuleren. Zo kunnen ze hun lokaal gezondheidsbeleid kwaliteitsvol onderbouwen.”