KCE bevraagt patiënten over maagoperaties

18 okt 2018

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) organiseert een bevraging bij een vijftigtal patiënten over de maagoperatie die ze ondergingen.

In België zit obesitaschirurgie – net als in veel andere Westerse landen – duidelijk in de lift. Jaarlijks laten maar liefst meer dan 12 000 mensen zich aan de maag opereren met het oog op een aanzienlijk gewichtsverlies. “Vandaag worden deze patiënten door hun zorgverleners vooral van nabij opgevolgd kort voor, tijdens en in de maanden na de ingreep. De nazorg blijkt echter sterk te verschillen naargelang te het ziekenhuis”, aldus het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Daarom wil het KCE dit fenomeen van naderbij bestuderen. Het wil een vijftigtal mensen die obesitaschirurgie ondergingen, interviewen om te peilen naar hun ervaringen voor en na de operatie. “We willen goede praktijken in kaart brengen en eventuele tekortkomingen opsporen.”

Om in aanmerking te komen voor het onderzoek door het KCE moet uw patiënt een van de drie gangbare ingrepen (gastric bypass, gastric sleeve of een bandje rond de maag) ondergaan hebben. De ingreep moet minstens een half jaar en maximaal vier jaar geleden uitgevoerd zijn. Patiënten kunnen zich aanmelden via de website van het KCE en de vragenlijst tegen ten laatste 15 november invullen.

Filip Ceulemans