Medicatie tegen hepatitis C voor alle patiënten terugbetaald

13 dec 2018

Vanaf 1 januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C hun geneesmiddelen terugbetaald, ook als de ziekte nog in een pril stadium verkeert.

Sinds januari 2015 worden geneesmiddelen tegen hepatitis C terugbetaald voor patiënten bij wie de ziekte zich in een gevorderd stadium bevindt. “Door de strijd met het virus vroeger aan te gaan, kunnen we vermijden dat de ziekte chronisch wordt en dat patiënten permanente leverschade oplopen”, legt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit waarom ze de beslissing nam. "Een vroege diagnose is daarbij cruciaal: hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe sneller we de behandeling kunnen opstarten en hoe beter de kansen op genezing. Je op tijd laten testen is dan ook de boodschap.”

Dit jaar krijgen 1100 patiënten de medicatie tegen hepatitis C terugbetaald. Dankzij de uitbreiding van de terugbetaling zal dat aantal in 2019 bijna verdubbelen, schat het Riziv. De behandeling duurt doorgaans ongeveer drie maanden. De eerste meting naar de afwezigheid van virus gebeurt drie maanden na het stoppen van de antivirale behandeling. Na twaalf maanden volgt een definitieve test om te zien of het virus weg is.

Filip Ceulemans