Meer dan 2500 oproepen voor giftige planten in 2019

7 mei 2020

De lente is er en de kriebels doen mensen opnieuw de natuur en de tuin induiken. “Genieten is de boodschap, maar waakzaamheid ook, want niet alle planten zijn onschuldig”, onderstreept prof. Dominique Vandijck, adjunct algemeen directeur van het Antigifcentrum. “Zo blijkt ook uit alle oproepen die het Antigifcentrum vorig jaar kreeg. Maar liefst 5% had betrekking op giftige planten. Er werden 2622 slachtoffers geteld waaronder 1357 kinderen, 618 volwassenen en 647 dieren.”

Welke planten verantwoordelijk zijn voor dit grote aantal oproepen? We maakten alvast een top vijf.

  • Op de vijfde plaats met 98 oproepen (100 slachtoffers), planten uit de nachtschadefamilie, met onder meer Datura en Brugmansia, maar ook het loof van bepaalde groenten zoals aardappelen, tomaat, aubergine en paprika. Hun alkaloïden kunnen bij inname voor hallucinaties en een versneld hartritme zorgen. Bij oogcontact verwijden de pupillen. 
  • Op de vierde plaats staat Taxus met 99 oproepen (106 slachtoffers). “Deze plant is zeer giftig en mogelijk zelfs dodelijk. Een kwart van de slachtoffers betreft dieren, die de plant vaak in het maaisel vinden en opeten”, weet Patrick De Cock, coördinator communicatie bij het Antigifcentrum.
  • Op de derde plaats met 184 oproepen (194 slachtoffers), planten uit de rozenfamilie, waaronder sleedoorn, lijsterbes en laurierkers. De bessen zijn giftig bij inname van grotere hoeveelheden.
  • Op de tweede plaats met 210 oproepen (215 slachtoffers), planten uit de leliefamilie (met 67 oproepen voor het meiklokje). Patrick De Cock: “De hartglycosiden in de plant kunnen de hartspier aantasten door hun impact op de beweeglijkheid en het ritme van het hart. Let overigens ook op voor het vaaswater, waar dieren en kinderen wel eens van durven te drinken.”
  • Op de eerste plaats met 212 oproepen (235 slachtoffers), planten uit de aronskelkfamilie, waaronder Arum, Dieffenbachia en Monstera. “Ze zijn sterk irriterend bij contact met huid, ogen en bij inslikken, met vaak helse pijnen tot gevolg. Je haalt ze beter niet in huis als je kinderen hebt”, zegt prof. Vandijck.  

“Planten die buiten deze top vijf vallen, maar daarom niet minder gevaarlijk wegens heel giftig (omwille van hoog risico op hartproblemen, irritatie of ernstige maag- en darmstoornissen), betreffen onder andere Euphorbia, oleander, vingerhoedskruid, Rhododendron, gouden- en blauwe regen. Hoewel intoxicaties als gevolg van contact met deze planten minder frequent voorkomen, zijn de arts- en apotheker-experts die onze permanentie uitmaken steeds bedachtzaam”, geeft prof. Vandijck nog mee.

Het is perfect mogelijk een vergiftiging door planten te vermijden.Laat je bijstaan/adviseren door een plantkundige of plantenverkoper, als je planten aankoopt.

Probeer het aanplanten van en/of het contact met giftige planten te beperken op plaatsen waar kinderen spelen (bv. speelplaats, speelplein, kinderopvang). Een lijst met niet of weinig giftige planten vind je via deze link

Onderzoek gedetailleerd welke planten al in je tuin staan vooraleer je deze (opnieuw) aanlegt. Zo kan je vaststellen welke planten al dan niet giftig zijn.

Bij het aankopen van planten is het steeds nuttig de naam ervan te noteren. Voor de tuin is het goed een inventaris bij te houden van de planten die er aanwezig zijn.

Als je kind al wat ouder is, leer het de planten kennen, leg mogelijke gevaren uit en zorg dat het ook  steeds de handen wast na contact met een mogelijk gevaarlijke plant.