MFO: twee nieuwe kwaliteitsbevorderende programma’s goedgekeurd

Het Comité voor de evaluatie van de medische praktijk inzake geneesmiddelen keurde twee nieuwe kwaliteitsbevorderende programma’s in het kader van het Medisch-Farmaceutisch Overleg (MFO) goed.

Het programma van het Vlaams Apothekers netwerk (VAN) is erop gericht de vaccinatiegraad bij griep en pneumokokken te verbeteren door een Medisch-Farmaceutisch Overleg (MFO). Elk jaar leidt de uitbraak van griep tot een sterke toename van het aantal raadplegingen en ziekenhuisopnames. Pneumokokken kunnen aanleiding geven tot ernstige infecties zoals een longontsteking, meningitis en bloedvergiftiging. Zeker in de post-coronatijd is het belangrijk om voldoende mensen tegen griep en pneumokokken te vaccineren. 

Hoewel er een doeltreffend vaccin bestaat voor beide infecties, wordt de doelgroep onvoldoende bereikt om ‘herd immunity’ te bekomen. Met dit programma wil het VAN dit probleem in samenwerking met Domus Medica counteren. De nadruk ligt op het sensibiliseren van artsen en apothekers met de focus op het rationeel gebruik van de medicatie en de informatieverstrekking aan de patiënt. Het programma reikt ook tools uit om de samenwerking tussen artsen en apothekers te verbeteren.

Een tweede goedgekeurd kwaliteitsbevorderend programma focust op het veilig gebruik van osteoporosemedicatie in de eerste lijn. Het doel van het programma is artsen en apothekers beter te informeren over de huidige richtlijnen met betrekking tot de behandeling en de preventie van osteoporose. Zowel de niet-medicamenteuze maatregelen (valpreventie, gezonde levensstijl, educatie) als de medicamenteuze behandeling (farmacologisch, juist gebruik van geneesmiddelen, vitamine D en calciuminname, therapietrouw) die vooral gericht zijn op het vermijden van breuken blijken bij huisartsen en apothekers onvoldoende gekend.

Filip Ceulemans