PRaag: Postuum eerbetoon aan Patrik Roelandt

24 jun 2016

Gisteren stelden Sophie Roelandt, dochter van Patrik Roelandt, en Ralph Pacqueu, jarenlang compagnon de route van de vermoorde huisarts, in Gent PRaag voor. Dat staat voor Patrik Roelandt anti-agressie groep.

Op 1 december vorig jaar werd Patrik Roelandt, die als voorzitter de Unie van Huisartsenkringen (Uhak) naar Domus Medica leidde, vermoord toen hij een huisbezoek aflegde bij een patiënt met een crimineel verleden. Iets waar Patrik Roelandt niet van de op de hoogte was. De speling van het lot wil dat net Patrik Roelandt zich een groot voorvechter toonde van een betere veiligheid voor huisartsen tijdens hun huisbezoeken, zeker ’s nachts en tijdens het weekend. De fakkel wordt nu overgenomen door dochter Sophie Roelandt en Ralph Pacqueu, die hem als rechterhand bijstond toen hij voorzitter was van Uhak. Ze stelden gisteren de Patrik Roelandt anti-agressie groep (PRaag) voor.

De PRaag stelt een actiepakket voor van twaalf geboden zowel voor de overheid, de kringen als de individuele huisartsen. Deze twaalf geboden zijn telkens onderverdeeld in drie thema’s met op hun beurt telkens vier actiepunten. Voor de overheid zijn de drie grote thema’s: gegevensverzameling en verspreiding van de aanbevelingen, concrete politionele acties en juridische aanpassingen. Onder de gegevensverzameling verstaat PRaag onder meer een enquête naar geweld en een registratie van geweld. Op de tweede plaats komt de politionele actie die onder meer vraagt om een snelle interventie bij geweld. Snelle interventie door de politie had het leven van Patrik Roelandt misschien niet kunnen redden, het proactief melden van risicoadressen waarschijnlijk wel. Voor het derde luik (juridische aanpassingen) vraagt PRaag onder meer dat er uitzonderingen worden toegevoegd aan de privacywet en het beroepsgeheim. Bovendien moeten veiligheidsmaatregelen toegevoegd worden aan de wettelijke erkenningsmodaliteiten van huisartsenkringen.

PRaag kijkt niet alleen naar de overheid, maar geeft ook aanbevelingen aan huisartsenkringen om de veiligheid van hun leden te verbeteren. De kringen moeten ook meer aandacht besteden aan de verzameling van gegevens en de verspreiding van aanbevelingen. Dat kan bijvoorbeeld door het registreren van incidenten, het bijhouden van risicoadressen en het bijscholen in verband met rechten en plichten van de huisartsen. Op vlak van structurele acties stelt PRaag de kringen voor werk te maken van een centraal oproepnummer met dispatcher en traceersysteem en een huisbezoek waarbij de huisarts begeleid wordt door een chauffeur. De kringen krijgen ten slotte nog een aantal structurele, organisatorische aanbevelingen: het aanstellen van een veiligheidscoördinator, het invoeren van een aangifteplicht bij agressie, de organisatie van posttraumatische bijstandshulp, het afsluiten van een samenwerkingsprotocol met de politie en de organisatie van een huisartsenpraktijkpermanentie.

Een derde groep die aangesproken wordt door PRaag, zijn de individuele huisartsen. Zij kunnen hun veiligheid verbeteren door een aantal technopreventieve maatregelen door te voeren, bijvoorbeeld in de vorm van alarmsystemen en camerabewaking, maar ook door meer te evolueren in de richting van groepspraktijken. Om de persoonlijke veiligheid van de huisarts te verbeteren stelt PRaag voor gebruik te maken van een aantal hulpmiddelen zoals een alarmknop op de gsm, begeleiding op huisbezoek of het gebruik van elektronische betaalmiddelen. Het laatste luik gericht op de individuele huisarts krijgt de noemer slachtofferopvang. Daarbij verwijst PRaag onder meer naar slachtofferhulp, arts in nood en doctors4doctors.


Kringen die een uiteenzetting of een bijscholing wensen over dit onderwerp, kunnen steeds contact opnemen met Ralph Pacqueu, 051 22 38 07 of Ralph@pacqueu.be.

Wie interesse heeft om veiligheidscoördinator te worden van zijn kring, kan op 24 september hierover de opleiding van Domus Medica volgen.