SP.A pakt uit met pillenplan

Met vijf maatregelen wil SP.A ons land laten evolueren in de richting van een innovatief en sociaal geneesmiddelenbeleid.

Met meer dan 4 miljard euro zijn geneesmiddelen een van de belangrijkste uitgavenposten in de gezondheidszorg van ons land. Europees staat België aan de top. Volgens de SP.A ziet de toekomst er met het huidige beleid weinig rooskleurig uit omdat de regering geen antwoord biedt op bijvoorbeeld de steeds duurder wordende nieuwe geneesmiddelen. “Om nieuwe geneesmiddelen en therapieën ook in de toekomst betaalbaar te houden, is een nieuwe aanpak nodig”, aldus de Vlaamse socialisten. “Het huidige budget ontspoort. De prijzen van individuele geneesmiddelen zijn amper nog betaalbaar voor onze gezondheidszorg. Om ervoor te zorgen dat ook een nieuwe kankerbehandeling voor iedereen toegankelijk blijft, dat ook voor zeldzame aandoeningen behandelingen worden ontwikkeld en dat we ook in de toekomst antibiotica hebben die werken, moeten we het hele systeem van ontwikkeling tot prijszetting herzien.”

De SP.A werkte hiervoor een plan uit dat vijf acties omvat:

  1. De overheid moet zelf grenzen stellen aan de prijzen waarbij zowel rekening wordt gehouden met de meerwaarde van een product als met de budgettaire context. De tijd dat de farmaceutische industrie als het ware zelf de prijs bepaalde aan de hand van de betalingsbereidheid moet verdwijnen.
  2. Geheime contracten worden afgeremd en er komt volledige transparantie. De procedure van artikel 81-contracten wordt uitsluitend behouden wanneer er sprake is van therapeutische onzekerheid.
  3. Er komt een alternatief voor de geneesmiddelenindustrie. Om meer controle te krijgen op de ontwikkeling en de prijsvorming wil de SP.A de huidige productiecyclus doorbreken. De partij wil dat doen door een publiek fonds op te richten en daarmee een vergoeding te voorzien voor kleine stappen in het ontwikkelingsproces, het opkopen van octrooien en het opstarten van non-profit geneesmiddelenproducenten.
  4. Plafondprijzen moeten ‘oude’ geneesmiddelen goedkoper maken. Er komen meer generieke en biosimilaire geneesmiddelen. Het ‘goedkoop voorschrift’ wordt de regel.
  5. Het ovengebruik van geneesmiddelen wordt tegengegaan. Bijvoorbeeld het antibioticagebruik moet tegen 2025 worden gehalveerd. Onafhankelijke informatie voor en responsabilisering van de voorschrijver zijn essentieel. Bijzondere aandacht gaat naar de overconsumptie van geneesmiddelen bij ouderen. Medicatie op maat moet voor hen de regel zijn; de adviserend arts en de apotheker moeten samenwerken om rationeel met hun geneesmiddelen om te gaan. Forfaitarisering, richtlijnen en pay-for-quality moeten daartoe bijdragen.