Telecoaching werkt bij diabetes type 2

5 mrt 2015

Telefonische coaching bij mensen met diabetes type 2 heeft een positieve impact op belangrijke risicofactoren zoals de bloedsuikerwaarden, het cholesterolgehalte en het gewicht. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in samenwerking met de KU Leuven en de UGent.

In ons land lijden meer dan 600.000 mensen aan diabetes type 2. Meerdere studies wezen uit dat patiënteneducatie één van de doeltreffendste methodes is om de chronische aandoening onder controle te houden. Een interessante piste daarbij is telefonische coaching door paramedici. De Onafhankelijke Ziekenfondsen wilden wel eens weten wat het effect zou kunnen zijn van een dergelijke aanpak en implementeerde het Australische COACH-programma bij een aantal van de eigen leden.

Het COACH-programma houdt in dat een patiënt met diabetes type 2 vijfmaal een telefonische sessie van ongeveer een half uur krijgt. Deze sessies vinden plaats om de vier à vijf weken. Tijdens zo'n sessie moedigt de diabeteseducator de patiënt in begrijpelijke taal aan om zijn streefwaarden inzake bloeddruk, bloedglucose en gewichtsverlies te bereiken. Deze concrete actiepunten spreekt hij af in overleg met de huisarts.

574 patiënten met diabetes type 2 namen deel aan deze eerste klinische studie in België naar de meerwaarde van dit programma. Ze werden onderverdeeld in een groep die deelnam aan het COACH-programma en een controlegroep. De Onafhankelijke Ziekenfondsen noemen de resultaten zeer positief. De telecoachinggroep scoorde significant beter dan de controlegroep op vlak van bloedsuikerwaarden, Body Mass Index en totale cholesterol. Het aantal patiënten dat zijn behandelingsdoelen bereikte, steeg in de telecoachinggroep met 8,5%. In de controlegroep noteerde men en daling met 1,6%. Ook de deelnemers zelf waren zeer tevreden (97,5%). 92,1% gaf aan dat de telefoon een geschikt medium is om te communiceren met hun coach.