Tiendaagse van de geestelijke gezondheid

Van 1 tot 10 oktober vindt de Tiendaagse van de geestelijke gezondheidszorg plaats. Meer dan 450 acties moeten dat in Vlaanderen in de kijker zetten, steeds met als dubbel doel de mentale weerbaarheid versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

De coronamaatregelen maken het niet makkelijk om de Tiendaagse van de geestelijke gezondheidszorg zoals voorgaande jaren in de kijker te zetten. Lezingen, theatervoorstellingen of wandelingen werden noodgedwongen uitgesteld. In de plaats daarvan komen er webinars over veerkracht, een mobiele bakfietskoffiebar en de grote ‘Spreuken in het straatbeeld’-actie. Vooral die laatste actie is opvallend omdat geestelijke gezondheidszorg zo een prominente plaats inneemt in het straatbeeld. 

De slogans zetten het thema van dit jaar, ‘Samen veerkrachtig’, in de kijker. “Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te blijven voelen, ondanks een tegenslag of dip, en daar misschien zelfs sterker uit te komen. En zeker in deze coronaperiode komt er nog meer op ons af. Dat vraagt soms veel van ons”, legt Veerle Soyez van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit waarom net die slogan dit jaar werd gekozen.

Filip Ceulemans