Apers, Hanne

Advies hiv-screening door huisartsen Wanneer proactief een test voorstellen?

-
Loos, Jasna
Apers, Hanne
Apers, Ludwig
Nöstlinger, C.

Hiv en aids blijven vaak onderbelicht, maar met Wereldaidsdag komen ze prominent in het nieuws. Ook in België is hiv nog steeds in beeld: elk jaar krijgen een 900-tal mensen te horen dat ze geïnfecteerd zijn. Ongeveer 2800 mensen die leven met hiv, worden echter niet gediagnosticeerd; jaarlijks wordt dus slechts één op vier van de niet-gediagnosticeerde hiv-infecties ontdekt.

Lees meer

Opvolging van hiv in de huisartsenpraktijk. Welke taken neemt de huisarts op?

-
Loos, Jasna
Apers, Ludwig
Peremans, Lieve
Verheyen, Katleen
Apers, Hanne

Door de antiretrovirale therapie is een hiv-infectie een chronische ziekte geworden. Wegens de gestegen levensverwachting neemt echter ook het aantal comorbiditeiten toe. Als gevolg van de nagenoeg ongewijzigde incidentie stijgt bovendien het aantal patiënten in de aidsreferentiecentra elk jaar. Een gestructureerde samenwerking met de eerste lijn dringt zich dan ook op.
Vlaamse huisartsen zijn gemotiveerd om hiv-patiënten op te volgen, maar er is nood aan meer kennis, een samenwerkingsprotocol en betere communicatie tussen huisarts en aidsreferentiecentra. Enkele studies uit 1995 en 1998 geven aan dat gebrek aan kennis, tijd en moeilijke communicatie met specialisten redenen zijn om geen hiv-zorg op te nemen als huisarts.

Lees meer