Augustyns, Nele

‘Veilig incident melden’ op de huisartsenwachtpost. Een verkennende studie bij wachtpostmanagers en huisartsen

-
Augustyns, Nele
Lesaffer, Caroline
Teughels, Stefan
Philips, Hilde
Remmen, Roy

In de loop der jaren zijn in veel landen grote huisartsenwachtposten de belangrijkste speler geworden in het verlenen van zorg buiten de consultatie-uren. Deze huisartsenwachtposten bestrijken doorgaans een groot gebied en staan in voor de zorgverlening aan ruim 80 000 inwoners. Over het algemeen wordt ongeveer 70% van de zorg aan de bevolking in de weekends en feestdagen geregeld door de huisartsenwachtdiensten.

Lees meer

Financiële drempels bij personen met een handicap. Armoede en toegankelijkheid van de gezondheidszorg in Vlaanderen

-
Van Hal, Guido
Augustyns, Nele
Adams, M.
Janssens, H.
Vriesacker, B.

Een op de vijf personen met een handicap leeft in armoede en een op de vier ervaart een financiële barrière tot de gezondheidszorg. Een hoge zelfredzaamheid en werkloosheid blijken hierin belangrijke factoren.
In toekomstig onderzoek zou de focus niet enkel gericht moeten zijn op de oorzaken van de huidige precaire situatie van personen met een handicap, maar ook op preventieve oplossingen voor armoede en verminderde financiële toegang tot gezondheidszorg. Er is vooral behoefte aan onderzoek naar maatregelen die het uitstellen van medische hulp verminderen.

Lees meer

Unilateraal bloederig tepelverlies

-
Remmen, Roy
Augustyns, Nele
Lafaille, A.
Dewachter, J.

Wat als standaarden en richtlijnen niet meteen een antwoord bieden

Samenvatting
Snel en gericht online on the spot opzoeken (OOS-en) is niet meer weg te denken uit de praktijk. Meestal loopt OOS-en vlot, vooral als er standaarden of aanbevelingen over de topic bestaan. Binnen enkele minuten wordt dan meestal het antwoord ontsloten.
In sommige situaties loopt het echter helemaal niet vlot en dreigt OOS-time een lose time te worden. Aan de hand van deze casus trachten we te illustreren hoe men tijdens het OOS-en soms verstrikt dreigt te geraken in de veelheid aan beschikbare literatuur.

N. Augustyns was op het moment van het onderzoek studente geneeskunde zevende jaar en is nu huisarts in opleiding aan de Universiteit Antwerpen;
A. Lafaille was op het moment van onderzoek studente geneeskunde zesde jaar en is nu studente zevende jaar aan de Universiteit Antwerpen;
J. Dewachter en R. Remmen zijn huisarts en verbonden aan de vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg (Eliza) van de Universiteit Antwerpen.

Correspondentie: nele.augustyns@student.uantwerpen.be
Belangenvermening: niets vermeld

Augustyns N, Lafaille A, Dewachter J, Remmen R. Unilateraal bloederig tepelverlies. Wat als standaarden en richtlijnen niet meteen een antwoord bieden… Huisarts Nu 2014;43:134-7.

Lees meer