Menu

Doctors4doctors startte in de Antwerpse regio. Na tien jaar werken aan ‘het zorg dragen voor andere artsen’ is het concept uitgewaaierd over heel Vlaanderen.

Het welbevinden van artsen is onderwerp van menig onderzoek. De hoge werkdruk, het vele papierwerk, de soms moeilijke arts-patiëntrelatie en vele andere factoren maken dat artsen emotioneel uitgeput kunnen geraken en nog maar weinig voldoening vinden in hun job. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde in een uitgebreide aanbeveling preventieve maatregelen voor en suggesties voor een aanpak van burnout. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de barrières die artsen ondervinden om hulp te zoeken voor medische, maar ook psychosociale problemen. In België is er nog niets van...

Welke structurele interventies kan de huisarts nemen bij stress, surmenage en burn-out? En hoe kan de huisarts, in overleg met de patiënt, een zinvolle invulling van het ziekteverlof plannen zodat het herstel optimaal kan gebeuren?

Tutorship is de ‘beaujolais’, het begin. Intervisie met de focus op de hulpverlener is al wat ‘bourgogne’, maar uiteindelijk gaat het over dezelfde innerlijke ontwikkeling en de noodzakelijke positieverandering van arts naar persoon.

Stress, surmenage en burn-out zijn voorbeelden van veelvoorkomende maar weinig bestudeerde psychische problemen in de eerste lijn. In de literatuur zijn deze begrippen slecht omschreven en blijkt een standaardaanpak voor huisartsen niet voorhanden. Aan de hand van een casus wordt in dit eerste deel bij deze begrippen stilgestaan.

Drie studies deden de afgelopen jaren de bestaande kennis over hormonale subsitutietherapie op haar grondvesten daveren. Uit deze studies bleek namelijk dat het gebruik van hormoonmedicatie tijdens de menopauze niet zonder gevaar was. Tot op heden blijft de situatie onduidelijk, zowel voor artsen als hun patiënten. Dit was voor de artsen van groepspraktijk Koraalberg te Antwerpen de aanleiding om te onderzoeken hoe zij vrouwen met menopauzale klachten op een wetenschappelijk onderbouwde manier kunnen helpen om een verantwoorde keuze te maken inzake hormonale substitutie.

Vakbekwaam en betrokken, zo wordt de beginnende huisarts de wereld ingestuurd. De vakbekwaamheid kan op peil worden gehouden door bijscholingen, maar wat doet een huisarts met de "betrokkenheid" als hij/zij na enkele jaren het ongenoegen voelt groeien? Ongenoegen en onmacht, hoe leert de huisarts daarmee omgaan?