Menu

De auteur van het boek is naast bestuurslid in enkele zorginstellingen ook medeoprichter van Triginta, een vastgoedbedrijf dat zich bezighoudt met het bouwen van toekomstgerichte zorginfrastructuur. Voor dit boek ging de auteur in gesprek met tien maatschappelijke opinieleiders en toetste deze gesprekken aan enkele van zijn inzichten.

De auteur, Hans Brölmann, is een voormalige hoogleraar gynaecologie in het Universitair medisch centrum in Amsterdam. Hij is bestuurslid van de Stichting ‘Openheid na incidenten’, een onafhankelijk kenniscentrum dat aan de hand van opleiding en coaching zorgverleners klaarstoomt voor openheid na incidenten.

De auteurs van dit boek zijn niet aan hun proefstuk toe. Toon Verlinden en Hans Van de Water brachten eerder al het boek The Floor Is Yours uit over ‘presenteren’ en leiden onder dezelfde naam een bedrijf dat zich engageert om de vaak saaie wetenschappelijke presentaties via training om te zetten in boeiende en vooral duidelijke uiteenzettingen.

De redacteurs, prof. dr. J.A.N Verhaar (Erasmus MC, Rotterdam) en dr. J.B.A. van Mourik (Maxima Medisch Centrum, Veldhoven), zijn beide orthopedisch chirurg en hebben al vele jaren ervaring als arts én als opleider. Onder hun leiding werd deze vierde herziene druk, van een oorspronkelijke editie in 1977, herwerkt naar een leerboek dat geschikt is voor de hedendaagse toepassing van orthopedische geneeskunde.

Dit boek kwam er op initiatief van dr. Ilse Six, zelf een jonge arts die aan de start van haar carrière zichzelf de vraag stelde hoe zij als arts kan bijdragen aan de maatschappij en het welzijn van patiënten, rekening houdend met de middelen en beperkingen in onze gezondheidszorg, zonder zichzelf daarbij uit het oog te verliezen.

Zowel voor de arts als voor de patiënt is het niet altijd gemakkelijk om het onderwerp ter sprake te brengen, maar seksuele gezondheid vormt een belangrijk deel van de algemene gezondheidsbeleving. Het is dus van groot belang dat elke zorgverlener even gemakkelijk over een verkoudheid of knieprobleem kan spreken met de patiënt, als over erectiestoornissen en dyspareunie.

Waar kun je als huisarts met je vragen over ‘het beleid’ terecht? Kun je als huisarts mee het beleid bepalen? Wordt er wel geluisterd naar de kleine ‘keuterhuisarts’ of zijn de hoge piefen in Brussel eerder onder de indruk van de grote spelers in het landschap zoals de mutualiteiten en de ziekenhuizen?

Roeland Lysens en Koen Peers zijn beiden arts en lesgevers aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Daarnaast zijn zij ook respectievelijk kliniekhoofd en diensthoofd van de afdeling fysische geneeskunde en revalidatie van het UZ Leuven.

Dit boek is het zesde deel in een reeks over de geschiedenis van geneeskunde (‘Geschiedenis van de Geneeskunde en Gezondheidszorg’). In deze reeks worden verschillende belangrijke of invloedrijke thema’s en ontwikkelingen uit de geschiedenis van de medische zorg in België en Nederland gebundeld.

De auteur doceert aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven. Daarnaast is zij kinesitherapeut op de dienst Fysische geneeskunde en Revalidatie van het UZ Leuven. Het boek kwam mede tot stand dankzij de bijdrage van verschillende experts.