Menu

Door het toenemend aantal patiënten met complexe aandoeningen wordt de complementaire rol tussen ziekenhuiszorg en eerstelijnszorg steeds belangrijker. De huidige aanbevelingen roepen dan ook op om studenten geneeskunde meer in contact te brengen met de eerstelijnszorg en in het bijzonder met de huisartsgeneeskunde als belangrijkste medische eerstelijnsdiscipline. Een stage huisartsgeneeskunde tijdens de bachelorjaren zorgt voor een vroegtijdig contact met patiënten. Zo maken studenten kennis met de arts-patiëntrelatie en de invloed van ziekte op familie. Bovendien is het een gelegenheid om...

Prospectief observationeel onderzoek naar prevalentie en patient delay Het begrip mictieklachten is een verzamelnaam voor symptomen veroorzaakt door disfunctie van de lagere urinewegen. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten en kunnen solitair of in combinatie voorkomen. Nycturie, urgency, een zwakke straal, het moeilijk op gang komen van het plassen, een onderbroken urinestroom, noodzaak tot persen, onvoldoende leegplassen en nadruppelen zijn de voornaamste klachten. Mictieklachten kunnen maar zelden worden toegeschreven aan één specifiek orgaan, zowel benigne...

Hoewel een zeer prevalente aandoening, blijft urine-incontinentie vaak een ondergerapporteerd probleem. Slechts de helft tot een derde van de patiënten consulteert met dit probleem een arts. Cijfers uit het EMD van het wijkgezondheidscentrum De Sleep, een praktijk waarvan ongeveer de helft van de patiënten van Turkse origine is, toonden bij deze populatie een wel heel lage prevalentie aan.

Een observationeel onderzoek in de huisartsenpraktijk J. Loos, L. Manirankunda, K. Hendrickx, R. Remmen, C. Nöstlinger Samenvatting Van de sub-Saharaans-Afrikaanse migranten in Antwerpen leeft 4,6% met hiv; 50% kreeg in 2013 zijn diagnose te laat. Proactief hiv testen en counselen door huisartsen wordt daarom aanbevolen om het aantal late diagnoses terug te dringen. Om huisartsen te ondersteunen bij het proactief voorstellen van een hiv-test en daarbij cultuursensitieve counseling te voorzien om het aantal late diagnoses terug te dringen, ontwikkelden we een handleiding. 65 huisartsen testten...

Naar aanleiding van de opstart van een regionaal zorgpad zwangerschapsbegeleiding werd in twee opleidingspraktijken nagegaan of vrouwen beter geïnformeerd kunnen worden over gedeelde zwangerschapsbegeleiding.

Naar aanleiding van de introductie van een zorgpad zwangerschapsbegeleiding in de regio Deurne-Borgerhout gingen we het draagvlak hiervoor na.

Studies geven aan dat de kwaliteit van ervaringen in de huisartsenpraktijk in de vroege studiejaren bijdraagt tot het kiezen voor huisarts als latere carrière. ‘Work place learning’ in de huisartsgeneeskunde is vooral gestoeld op kwaliteit van supervisie, het in contact komen met een voldoende diversiteit aan patiënten en de mogelijkheid tot onafhankelijk werken.

Verschillende rapporten geven aan dat laaggeschoolde allochtone tieners meer risico lopen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) dan autochtone tieners. Anderzijds wees een focusgroepenonderzoek uit dat Marokkaanse jongeren een positieve houding hebben ten opzichte van condoomgebruik; ze stelden zelfs vaker een condoom te gebruiken dan hun Belgische leeftijdsgenoten. Het doel van deze studie is het in kaart brengen van de determinanten van gedrag, opleiding, opvoeding en maatschappelijke waarden die het condoomgebruik bij laaggeschoolde adolescenten van verschillende herkomst...

Een groots opgezette studie in Zweden zocht naar de gemeenschappelijke oorzaken van schizofrenie en een bipolaire stoornis. We kennen immers allemaal families in onze praktijk waar de grootvader suïcide heeft gepleegd en een kleinzoon aan een bipolaire stoornis lijdt.

De Wisdom-studie (Women’s International Study of long Duration Oestrogen after the Menopause) werd uitgevoerd van 1999 tot 2002. In deze placebogecontroleerde, dubbelblind gerandomiseerde studie, uitgevoerd in eerstelijnspraktijken in Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland, werd het effect van gecombineerde hormoontherapie (geconjugeerd equineoestrogeen 0,625 mg/medroxyprogesterone acetaat 2,5-5 mg) onderzocht op de levenskwaliteit van postmenopauzale vrouwen tussen 50 en 69 jaar.