Menu

Wandelen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, het geeft ook een boost aan ons mentaal welzijn. Is het dan een idee om samen met patiënten te wandelen?

Een ‘gedwongen opname’ is het laatste redmiddel in een onhoudbare situatie. Vaak zijn er al heel wat acties aan voorafgegaan, zonder succes. Deze casus beschrijft welke stappen de huisarts kan ondernemen bij een patiënt met een psychiatrische problematiek. In de volgende artikels worden ook de juridische aspecten en de mogelijkheden van de ombudsdienst geestelijke gezondheidszorg besproken.

Vandaag zijn huisartsen meer dan ooit overrompeld, alsook de geestelijke gezondheidszorg. Het covid-gebeuren zet dit alles op scherp. We hebben te maken met een plotse zichtbaarheid van de complexiteit van een systeem dat de realiteit achternaholt.

Freya Vander Laenen is professor aan de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht van de UGent. In haar werk combineert ze de hulpvaardigheid van de sociaal werker met de praktische juridische kennis van de criminoloog en de helikopterblik van de politieke wetenschapper; Freya Vander Laenen heeft diploma’s in deze drie domeinen.

De ‘Compassionate Cities’ willen weg van de individuele aanpak om met rouw en verlies om te gaan. Deze steden, gemeenten of gemeenschappen organiseren lokale opvang voor inwoners die het wat moeilijker hebben. Hoe kunnen huisartsen en eerstelijnszones hierin mee ondersteunen?

In de Verenigde Staten van Amerika (VS) heeft de opioïdenepidemie dramatische proporties aangenomen. Sinds 2012 sterven er meer mensen door een overdosis dan er doden vallen in het verkeer. In 2016 stierven 42 000 mensen als gevolg van een aan opioïden gerelateerde overdosis. Dat komt neer op gemiddeld 115 overlijdens per dag.

Hoe kunnen huisartsen het medisch leiderschap opnemen in de eerstelijnszorg? Drie jonge artsen bezochten het Nederlandse congres ‘Hoe vergroot jij je invloed?’ en vonden hier heel wat inspiratie.

Palliatieve zorg is voor veel huisartsen een belangrijke en belastende taak. Elke palliatieve situatie is weer anders en toch wordt er van huisartsen verwacht dat ze telkens de ‘juiste’ beslissingen maken liefst gebaseerd op evidenties. Deze evidenties in palliatieve zorg werden door de Universiteit Antwerpen samengevat in een Zorgpad Palliatieve Zorg.

Veel huisartsen vinden palliatieve zorg een belangrijk deel van hun taak.1 Toch zijn er ook barrières bij huisartsen om aan vroegtijdige zorgplanning te doen. De Palliatieve Zorg Indicator Tool (PICT) is een hulpmiddel dat bedoeld is voor de vroegtijdige herkenning van mensen in een palliatieve zorgfase, zodat de overgang naar vroegtijdige zorgplanning en ondersteunende comfortzorg gemakkelijker kan verlopen. De PICT is een vertaling door de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen van de Britse 'Supportive and Palliative Care Indicators Tool' (SPICT), die gebruikt wordt in het 'Gold Standards...

Interview met coördinator Heidi Tanghe Het Transmuraal Zorgpad breekt radicaal met de patiënt als afhankelijke zorgvrager. In de plaats hiervan kiest dit zorgpad voor de patiënt als klant. Heidi Tanghe, coördinator en trekker van dit project, legt uit waarom.