Menu

Wat is dat, een lichaam? Dat is de open vraag die psychiater Bernard Sabbe en filosoof Luc Braeckmans zich aan het begin van dit boek stellen. Een zowel tijdloze als onmetelijke vraag, waar zeker niet alleen medici een antwoord op kunnen geven. Je zou zowel kunstenaars als artsen, romanschrijvers als antropologen aan het woord moeten laten, zo schrijven de auteurs in hun inleiding.

Interview met hoofdredacteur dr. Marc Lemiengre Als afsluiter van deze reeks interviews in het kader van 50 jaar wetenschap mag ik bij onze hoofdredacteur op de koffie. Ik heb Marc Lemiengre op de redactie leren kennen als een man met een brede kennis en een eigenzinnige blik. Een gesprek met hem waaiert alle kanten uit en levert nu en dan hilarische uitvallen.

Deze bijdrage komt van de ‘uncertainties page’, een serie in de BMJ die een licht werpt op gebieden van medische praktijk waarover nog weinig evidentie bestaat. Dit keer de vraag of het überhaupt zin heeft om in de eerste lijn screening te doen naar depressie.

Deze prospectieve cohortstudie volgde niet minder dan één miljoen vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar) gedurende acht jaar via toegestuurde vragenlijsten. Er werd onder meer gepeild naar hun vroegere en actuele rookgedrag. Gegevens over eventueel overlijden van de participanten werden verkregen via een nationale databank.

Interview met dr. Jef De Loof en prof. dr. Jan Heyrman Dit tweede interview rond pioniers in de huisartsgeneeskunde focust op een heel andere invalshoek: het verzamelen en registreren van gegevens. Zonder mensen als dr. Jef De Loof en prof. dr. Jan Heyrman zouden we niet over tal van unieke gegevens beschikken en zicht hebben op algemene tendensen. Zij vertrokken van cijfermateriaal en van de verrassend eenvoudige vraag: wat speelt er zich eigenlijk af in een huisartsenpraktijk?

Deze interessante review ging na hoe goed wetenschappelijk onderbouwd zogenaamde red flags bij rugpijn zijn. Deze review includeerde resultaten uit zowel eerste-, tweede- als derdelijnsstudies. De prevalentie van wervelfracturen varieerde dan ook van 0,7% tot 11% en die van maligne aandoeningen van 0% tot 7%.

Het associëren van lactobacilli en bifidobacteria aan een antibioticumtherapie heeft geen preventief effect op het voorkomen van diarree bij oudere, gehospitaliseerde patiënten. Tot die conclusie kwam deze pas verschenen gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde multicenterstudie (PLACIDE).

Interview met prof. dr. Paul Van Royen In het geheugen van een mens kan men alle kanten op. Dat bedenk ik als ik voor prof. dr. Paul Van Royen zit, ondertussen decaan van de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Ooit was hij, zoals wij allemaal, een student met een mengeling van vage plannen en duidelijke dromen. Hoe en waar rijpt een passie? Waarom volg je dit pad en niet een ander? In hoeverre weet je dat zelf en hoe beschrijf je de weg die je hebt afgelegd aan een jongere collega die voor je zit?

Interview met dr. Jos De Smedt en prof. dr. Frank Buntinx Het derde interview in de reeks ‘50 jaar wetenschap’ valt uiteen in twee onderdelen. ’s Morgens neem ik de trein tot Booischot, om met dr. Jos De Smedt te praten. ’s Avonds rijd ik tot Leopoldsburg waar prof. dr. Frank Buntinx mij verwacht. De geschiedenis van de WVVH krijgt verder vorm in de verhalen van Jos De Smedt en de uitbouw van het wetenschappelijk onderzoek in de herinneringen die Frank Buntinx opdiept.

Het verband tussen luchtvervuiling en het optreden van een myocardinfarct is in het verleden al gelegd. Deze onderzoekers plozen het bestaande onderzoek naar de invloed van luchtvervuiling uit om te zien of dat er ook is voor acuut hartfalen.