Menu

Een gedetineerde in België heeft het recht om dagelijks een arts te zien. In 2015 raadpleegde elke (werk)dag 10% van de gedetineerden de gevangenisarts, wat resulteerde in gemiddeld 18,3 consultaties per gedetineerde per jaar.

Het ICHO wil haio en praktijkopleider beter op elkaar afstemmen. Kan een computerprogramma hierbij helpen?

Als onderdeel van een groter project werden zestien huisartsen gerekruteerd die de keelpijnrichtlijnen niet volgden. Via een semigestructureerd interview werd het beleid bij keelpijn en het gebruik van sneltesten zoals de streptest (groep A streptokokken-antigeendetectietest) en CRP (C-reactief proteïne) bevraagd. Hierop werd een kwalitatieve inhoudsanalyse toegepast.

Hoewel onderzoek over de ideeën, bezorgdheden en verwachtingen (ideas, concerns, expectations) van patiënten in de huisartsgeneeskunde bestaat, is er een schaarste aan studies die deze triade en de relatie met het voorschrijven nagaat.

Voor de behandeling van faryngitis hanteren veel landen nationale richtlijnen. In deze review werd een vergelijking gemaakt van de aanbevelingen en het gerapporteerde bewijsmateriaal in de nationale richtlijnen voor de behandeling van acute keelpijn bij volwassenen.

De patiënt met een nieuwe aanmeldingsklacht verhult vaak één of meerdere ideeën en/of bezorgdheden en/of verwachtingen. Heel wat literatuur behandelt de registratie van klachten en de classificatie van de aanmeldingsredenen of ‘reasons for encounter’ (RFE). Maar de literatuurgegevens zijn schaars als het gaat over de registratie van verborgen motieven van patiënten op consultatie. In 2000 startte een praktijk in de Gentse randstad met de registratie van ideeën en/of bezorgdheden en/of verwachtingen van patiënten in het medisch dossier. Uit een retrospectieve analyse blijkt dat op een...

Acute keelpijn is een frequente klacht in de huisartsenpraktijk (3%).

Het kiezen van een specialist is niet altijd even gemakkelijk. Goede specialistenkeuze maakt goede huisartsengeneeskunde mogelijk. Van de in totaal vierhonderd specialisten in Gent is het onmogelijk om als huisarts op een individuele wijze een gepaste keuze te maken. Daarom werd in een nascholingsgroep een systeem van beoordeling van specialisten ontwikkeld. Zevenduizend ervaringen van huisartsen met specialisten werden in de periode 1986-1988 in een enquête beoordeeld. De resultaten delen we hieronder mee.