Menu

Huisartsen gaan steeds meer samenwerken, niet enkel met elkaar, maar ook met andere actoren op de eerste lijn. Deze samenwerking kan vele gedaanten aannemen: van samenwerken met een praktijkassistent, over een netwerk tot het werken in een multidisciplinaire praktijk. Hoe u dit best aanpakt, leest u in het nieuwe vijfstappenplan van het Kennisdomein Praktijkorganisatie.

Deel 3: Samen staan we sterk In dit derde deel van de reeks rond vijftig jaar verantwoorde huisartsgeneeskunde komt de actualiteit nog wat dichterbij. De idee 'van samen staan we sterk' leek steeds meer door te sijpelen bij de artsen. In 2006 kwam er een einde aan de heterogeniteit in de huisartsenvertegenwoordiging en ontstond Domus Medica, de grootste huisartsenvereniging in Vlaanderen en Brussel.

Deel 2: De regulering van het medisch beroep komt los van de verplichte ZIV In het eerste deel van deze driedelige artikelenreeks rond vijftig jaar verantwoorde huisartsgeneeskunde kon u reeds lezen wat het effect was van de invoering van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Dit tweede deel gaat dieper in op de turbulente jaren '60, de overspecialisering en hoogoplopende kosten en de uiteindelijke erkenning van de beroepstitel voor huisartsen.

Deel 1: De beginjaren van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering (1944-1957) Vijftig jaar geleden, om meer precies te zijn op 13 oktober 1963, werd in het Congresgebouw in Brussel de 'Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen&;' (WVVH) opgericht. Domus Medica, de erfgenaam van de WVVH, blikt daarom een jaar lang terug op vijftig jaar wetenschappelijk verantwoorde huisartsengeneeskunde. In deze driedelige artikelenreeks gaan we nader in op de boeiende geschiedenis van de huisartsgeneeskunde in ons land. Dit gaat van de invoering van de verplichte ziekte- en...