Menu

Het doel van deze studie was om de ervaringen van patiënten te exploreren die een huisarts hadden geraadpleegd voor acute hoest en die waren geïncludeerd in de GRACE INTROinterventie (zie ook blz. 238-40). We waren vooral geïnteresseerd in verschillen in ervaring bij patiënten uit de verschillende interventiegroepen.

Ervaringen van huisartsen met twee contrasterende interventies S. Anthierens, S. Tonkin-Crine, J.W. Cals, S. Coenen, et al voor het GRACE/CHAMP INTRO team Dit artikel is een ingekorte vertaling van:\nAnthierens S, Tonkin-Crine S, Cals JW, Coenen S, et al. on behalf of the GRACE/CHAMP INTRO team. Clinicians' views and experiences of interventions to enhance the quality of antibiotic prescribing for acute respiratory tract infections. J Gen Intern Med Doi 10.1007/s11606-014-3076-6. Voor referenties, affiliaties en een uitgebreider verslag verwijzen we naar de originele publicatie...

De meeste antibiotica voor systemisch gebruik worden in de eerste lijn voorgeschreven, met luchtweginfecties (LWI) en urineweginfecties (UWI) als meest voorkomende indicaties. Het effect van voorschrijven van antibiotica voor deze aandoeningen op antimicrobiële resistentie kan worden waargenomen bij de individuele patiënt en op praktijkniveau.

Om de antibioticaresistentie mee te helpen terugdringen werden tal van richtlijnen en interventies ontwikkeld om huisartsen aan te zetten om bij acute luchtweginfecties voorzichtiger om te springen met antibiotica. Het is vooralsnog niet duidelijk welke strategieën succesvoller zijn en waarom. Om dit te achterhalen kan kwalitatief onderzoek naar attitudes en ervaringen van huisartsen zinvol zijn.