Van Nuland, Marc

Welke navormingsactiviteit is het meest efficiënt?

-
Van Nuland, Marc

Navormingsactiviteiten zijn essentieel om als arts bij te blijven. Ze zijn bedoeld om de kwaliteit van het dagelijks handelen in de praktijk aan te passen aan de veranderende inzichten en de daaruit volgende normen die binnen de beroepsgroep gelden. Maar hoe vaak bereikt een navormingsactiviteit in de praktijk dit nobele doel?

Lees meer

Eet chocolade en win een Nobelprijs

-
Van Nuland, Marc

Flavanoïden komen voor in vele plantaardige voedingsmiddelen en worden al langer in verband gebracht met een beter cognitief functioneren. De flavanoles zijn hiervan een subklasse en zijn terug te vinden in cacao, groene thee, rode wijn en sommige vruchten. Van deze flavanoles is aangetoond dat ze de achteruitgang in het cognitief functioneren, eigen aan veroudering, kunnen vertragen en zelfs omkeren.

Lees meer

Afbouwen van chronisch benzodiazepinegebruik. Resultaten van een interactieve en patiëntgerichte webmodule

-
Klaasen, Geert
Helsen, Caroline
Klaasen, Bart
Van Nuland, Marc

Zowel slaapproblemen als hypnoticagebruik nemen in onze maatschappij een belangrijke plaats in. Volgens Anthierens gebruikt 13% van de bevolking wel eens benzodiazepines. De Folia Farmacotherapeutica besluit tot een cijfer van 10%, wat volgens hen kan oplopen tot 20 à 50% in rust- en verzorgingstehuizen. Het probleem kent nog steeds een stijgende incidentie, ondanks het verslavende karakter van benzodiazepines, het uitgebreide nevenwerkingenprofiel en de beperkte efficiëntie om de slaapkwaliteit en slaapduur op lange termijn te verbeteren.

Lees meer

Bijblijven in 140 tekens

-
Goderis, Geert
Van Nuland, Marc

Nee, twitter is niet alleen maar een instrument voor mediageile narcisten die zichzelf graag met de regelmaat van de klok in de schijnwerpers tweeten. Zoals met zoveel uitvindingen kan men er ook iets nuttigs mee doen, voor wie dit wil tenminste.

Lees meer

‘Dokter, moet ik nu wel of niet naar mijn borsten laten kijken?’

-
Van Nuland, Marc

Bespreking van het KCE-rapport nr. 216
In de media worden hevige discussies gevoerd over de zin of onzin van borstkankerscreening. Maar wat doet u als een 51-jarige patiënte, zonder familiale voorgeschiedenis, voor u zit en twijfelt om aan de screening deel te nemen? Met het recente KCE-rapport, waarin de boodschappen per doelgroep visueel worden voorgesteld, hebt u een bruikbare tool in handen om samen met uw patiënte tot een weloverwogen geïnformeerde beslissing te komen.

Lees meer

Kort Nieuws 41(5)

-
De Sutter, An
Van Nuland, Marc
Coenen, Samuel
De Deken, Lut
Heytens, Stefan
Christiaens, Thierry

Europese en Amerikaanse richtlijn over acute rhinosinusitis op één lijn? • Intranasale cortocoïden bij acute rhinosinusitis? • Internethulp bij chronisch vermoeide adolescenten • Antibioticaresistentie bij Helicobacter pylori-infecties • Aspirine voor recidiverende veneuze trombo-embolieën? • Zijn voorspellende factoren voor cystitis anders bij 85-plussers?

Lees meer