Menu

Het aantal patiënten die ingrepen en procedures ondergaan via een dagziekenhuis (of binnen de 24 uur na de ingreep het ziekenhuis verlaten), neemt gestaag toe. Dit heeft zijn weerslag op de zorgverlening buiten het ziekenhuis, zowel tijdens de preoperatieve periode, de perioperatieve periode (24 uur na de ingreep) als de postoperatieve periode (tot 30 dagen na de ingreep).

Veel hulpverleners zijn op zoek naar een taal die gebruikt kan worden om cliënten/patiënten met chronische problemen doelgerichter te helpen. Dit boek kan hen daarbij helpen.

Bij het artikel ‘Wat moet een arts kunnen op de huisartsenwachtpost’ in het vorige nummer van Huisarts Nu (blz. 279-82) had dr. Patrick Verdonck een aantal bedenkingen.

Regelmatig bewegen/sporten ontlaadt opgestapelde spanning, verhoogt het calorieverbruik, versterkt de spieren, verlaagt de bloeddruk, doet de LDL-cholesterol dalen én zorgt voor meer sociale contacten.

We ontvingen een lezersreactie van Patrick Verdonck op het artikel ‘Studenten screenen op alcolholmisbruik en -afhankelijkheid. Diagnostische waarde van de CUGE-vragenlijst’ dat in Huisarts Nu 2006;2:87-94 is verschenen. Wij publiceren ze hier samen met een antwoord van de auteurs van het artikel.

Aanbevelingen voor goede medische praktijk zijn richtinggevend als ondersteuning en houvast bij het nemen van diagnostische of therapeutische beslissingen in de huisartsengeneeskunde. Zij vatten voor de huisarts samen wat voor de gemiddelde patiënt wetenschappelijk gezien het beste beleid is. Daarnaast is er de agenda van de patiënt, die een gelijkwaardige partner is bij het nemen van beslissingen. Daarom moet door een heldere communicatie de vraag van de patiënt voor de huisarts duidelijk zijn en moet de huisarts de patiënt voldoende informeren over alle aspecten van de verschillende...

In 1995 was er een eerste enquête bij Vlaamse huisartsen naar de taakuitvoering en taakopvatting van een aantal controversiële taken. Omdat het Vlaams Huisartsen- Parlement het synthesedocument over het basistakenpakket (zie blz. 286) goedkeurde op voorwaarde dat de hele huisartsengroep hierachter zou staan, werd in 1999 in twee gerichte onderzoeken naar de mening van de Vlaamse huisarts over dit basistakenpakket gepeild. Een eerste bevraging vond plaats in huisartsenkringen en in LOK's. Deze bevraging werd uitgevoerd op initiatief van de Unie van HuisartsenKringen (UHAK) en verwerkt door de...

Deze tekst is een samenvatting van het volledige 'Basistakenpakket voor de huisartsenpraktijk'. Dit 'synthesedocument' werd samengesteld door Patrick Verdonck, voorzitter van de Taakgroep Taak en Functie van de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen (WVVH). Het document werd in 1999 goedgekeurd door de Stuurgroep Kwaliteitsbevordering, een gemengde commissie van het Vlaams HuisartsenParlement. Een herwerkte versie van het volledige 'Basistakenpakket voor de huisartsenpraktijk' wordt in oktober 2001 door de WWH opnieuw uitgebracht. Dit vermeldt alle taken expliciet en gedetailleerd...

In een dringende medische situatie zoals bij hartstilstanden, mag de patiënt een hoogkwalitatieve zorgverlening verwachten. Welke specifieke taak of taken moet de huisarts hier opnemen? En hoever moet de huisarts gaan? Is zijn/haar “morele plicht” om hulp te verlenen in gelijk welke toestand onbeperkt? Eén uitgangspunt is duidelijk: dringende medische hulpverlening is teamwork met de juiste persoon op de juiste plaats en op het goede moment.

In hoeverre engageren huisartsen zich voor hun bejaarde patiënten in instellingen? Op deze vraag zocht het Vlaams Huisartsen Instituut (VHI) een antwoord door ruim 300 huisartsen telefonisch te enquêteren. Het resultaat was verrassend: meer dan 90% gaat minstens één keer per maand op bezoek in deze instellingen. Bovendien blijkt het aantal patiënten per huisarts sterk op te lopen: soms lot meer dan dertig bejaarden per arts. Deze hoge aantallen tonen aan dat de huisarts hier reeds zijn vaste plaats heeft verworven.