Huisarts Nu 2004; 33(6): juli

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 juli 04

Klinische logica (slot). Ruis in het diagnistisch denken

-
Van Puymbroeck, H.
Blanckaert, F.
Boeckx, Jef
Bruyninckx, Rudy
Debaene, Luc
De Wachter, Johan
Ferrant, Louis
Van den Ende, Jef

In dit laatste artikel van de reeks Klinische logica belichten de auteurs de meest voorkomende cognitieve fouten tijdens het diagnostische denkproces. Hierbij geven ze ons een aantal praktische tips om deze fouten te leren zien en voorzien.

Lees meer

De kracht van het helend gesprek (deel 2). Tweede niveau van empathie: expliciteren van onderliggende cognities, motivaties en gevoelens

-
Leijssen, M.

Dit tweede artikel van de reeks over het empathische gesprek onthult het tweede empathieniveau in een arts-patiëntrelatie: de arts geeft uitdrukking aan wat impliciet aanwezig is in het gedrag van de patiënt, hetgeen een nieuw licht kan werpen op de diagnose en het belevings- en verwerkingsproces van de patiënt kan 'deblokkeren'.

Lees meer

Secundaire preventie van colorectale kanker. Haalbaar voor de huisarts?

-
Florus, W.
Lauwers, K.
Wyffels, Pat

Dit praktijkproject gaat na of screening naar colorectale kanker (CRC) voor huisartsen haalbaar is. De nadruk wordt gelegd op de vaak moeilijke taak van de huisarts om preventie bij zijn patiënten aan te kaarten. Preventie is een na te streven doel, maar leidt soms ook tot valse gerustheid.

Lees meer

Seksueel gedrag bij Marokaanse immigranten van de tweede generatie. Balancerend tussen traditionele houdingen en veilig vrijen

-
Hendrickx, Kristin
Lodewijckx, E.
Van Royen, Paul
Denekens, J.

Hoe moet de huisarts omgaan met migrantenjongeren als het gaat over delicate thema's zoals voorhuwelijkse betrekkingen, veilig vrijen, anticonceptie, preventie van SOA en aids? Via focusgroependiscussies met Marokkaanse jongeren uit een jongerencentrum en een huisartsenpraktijk in Antwerpen, trachtten de onderzoekers inzicht te krijgen in hoe zij over deze onderwerpen denken.

Lees meer

Hebben arbeidsomstandigheden een belangrijke invloed op de aanmeldingsklacht? Resultaten van een registratieproject

-
Van Linden, Annelies
Goossens, F.
Van Duppen, Dirk
Neirinckx, J.
Seuntjens, L.
Blancke S.

Dit project registreerde in een groepspraktijk te Deurne bij Antwerpen de beroepsanamnese van haar werkende patiënten en ging na of de arbeidsomstandigheden een mogelijke invloed hebben op hun aanmeldingsklacht. Uit de resultaten blijkt dat iedere patiënt was blootgesteld aan gemiddeld meer dan één beroepsgebonden gezondheidsrisico. Er werd bij een groot aantal patiënten bovendien een verband vermoed tussen deze risico’s en de aanmeldingsklacht.

Lees meer

Aanlegprocedure van Graseby MS26 spuitdrijver in een palliatieve setting. Een beschrijvend explorerend onderzoek

-
Marchohi, D.A.
Singh, S.
Hermann, I.
Van den Eynden, B.
Van Royen, Paul

De palliatieve zorgverlening hecht uitermate veel belang aan een optimale pijn- en symptoomcontrole. Wanneer orale of rectale toediening niet meer mogelijk is, gebruiken vele Vlaamse palliatieve eenheden en netwerken de Graseby MS 26 spuitdrijver. Voor de aanleg ervan bestaan echter geen standaardprocedures. Dit onderzoek wilde via participerende observatie nagaan hoe de aanleg van deze spuitdrijver nu verloopt en van daaruit een aanbeveling opstellen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Lees meer