Huisarts Nu 2004; 33(7): september

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 september 04

Beroepsanamnese in de huisartsenpraktijk ondergeregistreerd? Resultaten van een kwaliteitsbevorderend onderzoek

-
Asman, G.

Artsen houden over het algemeen te weinig rekening met de werksituatie van hun patiënten. Nochtans spelen beroepsfactoren een aanzienlijke rol in het ontstaan van morbiditeit en mortaliteit. Hoe zit het in de groepspraktijk Geneeskunde voor het Volk te Zelzate?

Lees meer

De kracht van het helend gesprek (deel 3). Derde niveau van empathie: dieper gravende en meer confronterende empathie

-
Leijssen, M.

De arts is in zijn beleid aangewezen op wat de patiënt of diens familie hem vertelt. En dat strookt niet altijd met de ware toedracht van het probleem. Een dieper gravende en meer confronterende vorm van empathie kan de arts helpen om te achterhalen wat er echt aan de hand is.

Lees meer

Zorgcontinuïteit in de eerste lijn. Maakt het iets uit voor de totale kostprijs van de gezondheidszorg?

-
De Maeseneer, Jan
De Prins, L.
Gosset, C.
Heyerick, J.

Wat zijn de gevolgen van 'medical shopping' voor het prijskaartje van de gezondheidszorg? Deze studie onderzocht of er in België een verband is tussen zorgcontinuïteit (trouw aan één huisarts) en de totale kostprijs van medische zorgverlening.

Lees meer

Zijn huisartsen van Mars en patiënten van Venus? Barrières en moeilijkheden in SOI-counseling

-
Verhoeven, V.
Bovijn K.
Helder, A.
Peremans, Lieve
Hermann, I.
Van Royen, Paul
Denekens, J.
Avonts, Dirk

Ondanks de herhaalde boodschappen voor veilige seks, blijft het aantal seksueel overdraagbare infecties (SOI's) toenemen. Huisartsen dragen bijgevolg een grote verantwoordelijkheid in het stimuleren van gezond seksueel gedrag bij hun patiënten. Maar waarom loopt dit niet altijd gesmeerd?

Lees meer

Euthanasie: een medisch handeling of niet? Resultaten van een registratieproject

-
De Keyser, E.
Magits, M.
Deliens, Luc

Om de onduidelijkheden omtrent het euthanaserend handelen van de arts weg te werken, is het van belang te weten of euthanasie een medische handeling is of niet. Dit maakt een groot verschil uit, vooral voor artsen die in ziekenhuisverband een verzoek tot euthanasie in overweging willen nemen.

Lees meer