Huisarts Nu 2007; 36(3): april

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 april 07

De verwijsbrief: cruciaal voor een goed verwijsproces, maar er is nog werk aan de winkel!

-
De Lepeleire, Jan

Huisartsen zijn getraind om een oplossing te bieden indien zich problemen voordoen. In ongeveer 10% van de gevallen is een verwijzing nodig, meestal naar de tweede of de derde lijn. Het adequaat kunnen verwijzen behoort dan ook tot de eindtermen.

Lees meer

De verwijsbrief. Beschrijvende analyse van verwijzingen naar spoedgevallen door huisartsen

-
Hompes, T.
De Lepeleire, Jan

Uit dit praktijkproject blijkt dat de verwijsbrief in de communicatie tussen verwijzende arts en spoedgevallendienst nog veel te wensen overlaat.

Lees meer

Spoedopname van palliatieve patiënten met pijn. Een cruciale rol voor de huisarts

-
De Lepeleire, Jan
Menten, J.

Huisartsen zijn in de dagelijkse praktijk nauw betrokken bij palliatieve patiënten met pijn. De noodzakelijke spoedopname in het ziekenhuis blijkt vaak moeizaam te verlopen, onder andere omdat de samenwerking tussen de verschillende diensten niet altijd optimaal is. Al is er in de meeste gevallen een verwijsbrief beschikbaar, gegevens over pijnmedicatie en dosering worden hierin nauwelijks vermeld. Er is dus nood aan goede richtlijnen.

Lees meer

Ernstige infectie bij kinderen. Een incidentiestudie in de huisartsenpraktijk

-
Van den Bruel, Ann
Bartholomeeusen, Stefaan
Aertgeerts, Bert
Truyers, C.
Buntinx, Frank

Deze studie onderzocht het verband tussen leeftijd en incidentie van ernstige infecties bij kinderen, waar tot dusver vooral gegevens bestonden over incidenties in ziekenhuissettings.

Lees meer

De waarde van klinisch onderzoek in de diagnose van ernstige infecties bij kinderen. Proefschrift

-
Van den Bruel, Ann

'Indrukwekkend', zo kwalificeert Dirk Avonts het proefschrift van Ann Van den Bruel over het in de eerste lijn signaleren van ernstige infecties bij kinderen in Vlaanderen. Op zijn twee bedenkingen, namelijk te ruraal en te westers gekleurd, vroegen wij de onderzoekster zelf te reageren. En dat deed ze uitgebreid en 'to the point'.

Lees meer

Stijlfiguren in publicaties over preventie en screening. Lezersreactie

-
Piessens, V.

We ontvingen een lezersreactie van Veerle Piessens op het artikel 'Risicofactoren voor de ontwikkeling van cervixkanker: perceptie van patiënten uit de huisartsenpraktijk' dat in Huisarts Nu 2006;8:445-9 is verschenen. Wij publiceren ze hier samen met een antwoord van de auteurs.

Lees meer

Vlaams onderzoek in de internationale literatuur

-
Aertgeerts, Bert
Baay, M.
Wiebren, Tjalma
Lambrechts, H.
Pattyn, G.
Mattheï, C.
Wollants, E.
Verbeeck, J.
Van Ranst, M.
Vandenberghe, H.E.
Van Casteren, V.
Jonckheer, P.
Bastiaens, Hilde
Skrotzki, TMC
van den Akker, M.
Kester, A.D.M.
Buntinx, Frank
Wens, J.
Mortelmans, L.J.M.
Verhoeven, V.
Philips, Hilde
Hannes, K.
Leys, M.
Vermeire, E.

De vier universitaire centra voor huisartsengeneeskunde zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige academische onderzoekscentra. Heel wat collega's verlenen er hun medewerking aan onderzoeksopdrachten. Willen zij het in de academische wereld waarmaken, dan moeten zij ook internationaal publiceren.

Lees meer