Huisarts Nu 2007; 36(4): mei

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 mei 07

Hoe ziet een goede verwijsbrief eruit en maakt het gebruik ervan een verschil in kwaliteit? Resultaten van een literatuuronderzoek

-
Hillemans, Kristof
De Lepeleire, Jan

In vorig nummer van Huisarts Nu werd in twee artikels ingegaan op het belang van goede verwijsbrieven. In dit onderzoek werd nagegaan wat de richtlijnen zijn voor een goede verwijsbrief.

Lees meer

De weg naar een gestandaardiseerde verwijsbrief. Van ontwikkeling tot implementatie

-
Hillemans, Kristof
De Lepeleire, Jan

In dit praktijkproject werd onderzocht in welke mate een gestandaardiseerde verwijsbrief invloed heeft op de kwaliteit van het verwijsproces.

Lees meer

Zijn al of niet gevaccineerde huisartsen imuun tegen ciculerende influenzavirussen? Onderzoek tijdens twee opeenvolgende jaren

-
Michiels, Barbara
Philips, Hilde
Coenen, Samuel
Denekens, J.
Van Royen, Paul

Huisartsen zijn beroepshalve weinig vatbaar voor griepinfecties. Heeft de jaarlijkse griepprik voor hen wel zin? Deze studie onder huisartsen onderzocht het effect van influenzavaccinatie op serumantilichaamtiters.

Lees meer

European Surveillance of Antimicrobial Consumption (ESAC). Gebruik van macroliden, lincosamiden en streptogramines (MLS) in de ambulante praktijk in Europa

-
Coenen, Samuel
Ferech, M.
Malhotra-Kumar, Surbhi
Hendrickx, E.
Suetens, C.
Goossens, H.

In dit vierde artikel in de reeks door ESAC gepubliceerde onderzoeken wordt het gebruik van macroliden, lincosamiden en streptogramines (MLS) in de Europese huisartsenpraktijken vergeleken.

Lees meer

De kwaliteit van orale anticoagulatietherapie. Een cross-sectionele studie in 66 Vlaamse huisartsenpraktijken

-
Claes, N.
Buntinx, Frank
Vijgen, J.
Arnout, J.
Vermylen, J.
Fieuws, S.
Van Loon, H.

Van 737 patiënten onder orale anticoagulantia werden in deze retrospectieve analyse de INR-waarden bepaald. Men wilde het verband nagaan tussen het optreden van incidenten en het voorkomen van perifeer vasculaire aandoeningen.

Lees meer

De epidemiologie van hepatitis C bij druggebruikers. Onderzoeksproject met verschillende methodologische invalshoeken

-
Matheï, Cathy

Een vanuit wetenschappelijk oogpunt uitmuntend proefschrift, luidt de mening van professor Aertgeerts over het ook in de vakliteratuur opgemerkte onderzoek van Catharina Matheï naar de epidemiologie van hepatitis C onder druggebruikers. Of de discussiepunten die hij bij deze studie aanstipt voldoende weerklank vonden in het antwoord van de onderzoekster, laten we over aan de beoordeling van de lezer.

Lees meer

Variatie in ambulant antibioticagebruik in drie Europese landen. Exploratie van mogelijke determinanten

-
Van Duijn, H.
Kuyvenhoven, M.
Butler, C
Coenen, Samuel
Verheij, T.

Het antibioticagebruik verschilt tussen België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar de organisatie van hun eerstelijnsgezondheidszorg en hun demografie verschillen ook. Deze studie exploreert mogelijke verbanden.

Lees meer