Huisarts Nu 2007; 36(9): november

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 november 07

Luchtweginfecties in de huisartsenpraktijk: antibiotica of niet?

-
Coenen, Samuel

Het voorschrijven van antibiotica voor gewone luchtweginfecties betekent balanceren tussen het risico op het missen van pneumonie of ernstige complicaties en het onnodig behandelen van infecties. Recent onderzoek heeft aangetoond dat antibioticagebruik resistente respiratoire pathogenen uitselecteerde bij individuele personen.

Lees meer

Risicofactoren voor baarmoederhalskanker volgens (toekomstige) huisartsen. Wordt de patiënte voldoende geïnformeerd?

-
Baay, M.
Verhoeven, V.
Peremans, Lieve
Avonts, Dirk
Vermorken, J-B.

Uit onderzoek blijkt dat heel wat vrouwen niet weten dat een infectie met een hoogrisico humaan papillomavirus (HPV) een rol kan spelen in het ontstaan van baarmoederhalskanker. Betere informatie door de huisarts kan hieraan verhelpen. De patiënten kunnen dan bewuster voor een HPV-screening kiezen en een eventueel positief resultaat beter plaatsen.

Lees meer

Preventie van HPV-infecties en baarmoederhalskanker. Wat is de plaats van de nieuwe vaccins?

-
Van de Vyver, Nathalie

Vanaf 1 november 2007 wordt in ons land één van de twee vaccins tegen infecties met het humaan papillomavirus (HPV) voor meisjes tussen 12 en 15 jaar terugbetaald. Deze vaccins bevatten twee hoogrisicotypen van het HPV, waarvan wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Lees meer

Antivirale middelen bij seizoensgriep. Aanbevelingen voor hun gebruik

-
Van de Vyver, Nathalie
Michiels, Barbara

Naast vaccinatie om griep te voorkomen kunnen antivirale middelen ingezet worden om seizoensgriep te behandelen. Hierbij gaat het vooral om de nieuwere neuraminidaseremmers. Deze antivirale middelen zijn pas zinvol als influenza A of B in de omgeving aangetoond is. In deze richtlijnen wordt samengevat in welke omstandigheden men neuraminidaseremmers het best voorschrijft.

Lees meer

Prognistische factoren en klninische uitkomsten bij acute lageluchtweginfecties. Een prospectieve studie in de huisartsenpraktijk

-
Hopstaken, Rogier
Coenen, Samuel
Butler, C
Nelemans, P.
Muris, J.
Rinkens, P.
Kester, A.
Dinant, G.J.

De symptomen van een acute lageluchtweginfectie duren vaak langer dan de patiënt verwacht. Bij een persisterende hoest of dyspneu zal hij al snel opnieuw consulteren. Vaak wordt dan een antibioticum voorgeschreven. Deze studie gaat na welke symptomen het klinische verloop van een acute lageluchtweginfectie kunnen voorspellen.

Lees meer

Ambulant antibioticagebruik in 2004. Vergelijking tussen de Verenigde Staten en 27 Europese landen

-
Goossens, H.
Coenen, Samuel
Ferech, M.
Stephens, P.

In deze studie werden gegevens over het antibioticagebruik in de Verenigde Staten en 27 landen in Europa voor het eerst met elkaar vergeleken. Hiervoor werden gegevens van het Europese ESAC-project en van het Amerikaanse IMS Health geanalyseerd.

Lees meer

Antibioticabehandeling bij rinosinusitis. Over prognose en effect

-
De Sutter, An
Lemiengre, MB.
Van Maele, G.
van Driel, Mieke
De Meyere, Marc
Christiaens, Thierry
De Maeseneer, Jan

Volgens een aantal gerandomiseerde studies zouden antibiotica toch een effect kunnen hebben in de behandeling van acute rinosinusitis bij een minderheid van de patiënten. Deze studie ging op zoek naar de identificatie van deze patiëntengroep.

Lees meer

Patiënten met acute keelpijn. Verwachten zij antibiotica of vragen ze eerder om pijnstilling?

-
van Driel, Mieke
De Sutter, An
Deveugele, M.
Peersman, W.
Butler, C
De Meyere, Marc
De Maeseneer, Jan
Christiaens, Thierry

Wat verwachten patiënten met acute keelpijn van hun bezoek aan de huisarts? Willen zij vooral een antibioticum of eerder geruststelling en meer informatie over het ziekteverloop? Uit dit onderzoek blijkt dat patiënten die naar een antibioticum vragen, vooral hopen op pijnstilling.

Lees meer

Leiden kwaliteitsinterventies in LOK-groepen tot een rationeler voorschrijfgedrag van antibiotica? Een pragmatische, clustergerandomiseerde en gecontroleerde studie in de eerste lijn

-
van Driel, Mieke
Coenen, Samuel
Dirven, K.
Lobbestael, J.
Janssens, I.
Van Royen, Paul
Haaijer-Ruskamp, FM
De Meyere, Marc
De Maeseneer, Jan
Christiaens, Thierry

De stap van evidence-based richtlijnen naar de alledaagse praktijk verloopt dikwijls niet zo vlot. Deze studie gaat na of de Lok-groepen hierin een bemiddelende rol kunnen spelen. Hiervoor kregen negen Lok-groepen van huisartsen één interventiesessie over het rationeler voorschrijven van antibiotica bij acute rinosinusitis.

Lees meer

De implementatie van evidentie in de klinische zorg - kloof tussen kennis en praktijk

-
van Driel, Mieke
Lemiengre, Marc

De titel van dit proefschrift van Mieke van Driel is op zich reeds een uitdaging. Iedereen die het medische bedrijf of de gezondheidszorg kritisch bekijkt, moet vaststellen – en dit niet eens tot zijn verwondering – dat er een kloof blijft tussen de beschikbare medische evidentie en de medische praktijk.

Lees meer