Huisarts Nu 2008; 37(1): februari

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 februari 08

Borstkankerscreening. Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering

-
Garmyn, Bart
Govaerts, Frans
Van de Vyver, Nathalie
Teughels, Stefan
Wiebren, Tjalma
Van Hal, Guido
Goelen, Guido
Van Limbergen, Erik
Verslegers, Inge
van Goethem, Mireille

Hoe kan de huisarts zijn praktijk (beter) organiseren om zijn vrouwelijke patiënten te motiveren om aan borstkankerscreening deel te nemen? Bij welke vrouwen moet preventief screeningsonderzoek naar borstkanker worden aangeboden? En wat zijn de voor- en nadelen van deze screening? Deze aanbeveling, een herziening van de aanbeveling 'Preventie van borstkanker' uit 2000, wil de huisarts in staat stellen om zijn sleutelrol in dit screeningsproces optimaal op te nemen.

Lees meer

Blaaskanker in Limburg. Op zoek naar de determinanten door epidemiologisch onderzoek

-
Kellen, Eliane
Zeegers, M.
Buntinx, Frank

Volgens de gegevens van het Limburgse Kanker Register (1996-2001) komt blaaskanker bij mannen in de regio Hasselt-Alken meer voor dan in de andere Limburgse regio’s. Een case-control studie om deze geografische cluster te verklaren onderzocht de invloed van individuele levensstijlfactoren.

Lees meer

Kolonisatie met MethicillineResistente Staphylococcus Aureus (MRSA). Een hoger mortaliteit bij rusthuisbewoners met gestoorde cognitieve status?

-
Suetens, C.
Niclaes, L.
Jans, B.
Verhaegen, J.
Schuermans, A.
Van Eldere, J.
Buntinx, Frank

Deze studie onderzocht als eerste de gevolgen van MRSA-kolonisatie in een grote, multicenter steekproef van bijna drieduizend rusthuisresidenten in België. MRSA-kolonisatie bleek een duidelijk effect te hebben op de mortaliteit van rusthuisbewoners, zij het enkel in de groep van mensen met een ernstige cognitieve stoornis.

Lees meer