Huisarts Nu 2008; 37(4): mei

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 mei 08

Een virus stopt niet bij Brasschaat

-
Redacties van Huisarts Nu en Huisarts Wetenschap

Is een appendicitis, een depressie of een sinusitis in België een andere ziekte dan in Nederland? Moeten ze verschillend worden behandeld of op een andere wijze wetenschappelijk worden onderzocht? Als het antwoord op die vragen ontkennend is, lijkt een samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften voor huisartsen gepast. Ondanks bestaande verschillen in medische cultuur en zorgstelsel is de overeenkomst dan groter dan het verschil. Bovendien worden de aanwezige verschillen kleiner.

Lees meer

Hebben volwassenen met acute rhinosinusitis baat bij behandeling met antibiotica? Resultaten van een individuele patiëntendata meta-analyse

-
De Sutter, An
Van Essen, G.A.

Resultaten van een individuele patiëntendata meta-analyse. Bestaat er een subgroep van patiënten met acute rhinosinusitis die baat hebben bij een behandeling met antibiotica? In deze 'individuele patiëntendata meta-analyse', door Vlaamse en Nederlandse onderzoekers samen uitgevoerd, kon deze groep niet geïdentificeerd worden.

Lees meer

Meta-analyse met gegevens van individuële patiënten. Een utopisch toekomstscenario?

-
Ter Riet, G.
Knottnerus, B.

In dit commentaarstuk wordt dieper ingegaan op de voordelen van een ‘individuele patiëntendata meta-analyse’, in combinatie met een ‘netwerk meta-analyse’.

Lees meer

Obesitas bij kinderen. Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering

-
Niesten, Laurence
Bruwier, Geneviève

Hoe stelt de huisarts de diagnose van overgewicht bij een kind? Wat zijn de gevolgen op korte en lange termijn en welke behandelingen hebben resultaat? Deze aanbeveling wil duidelijke richtlijnen geven over de aanpak van kinderobesitas in de praktijk.

Lees meer

Aanbeveling Globaal cardiovasculair risicobeheer. Kanttekeningen bij de inhoud en totstandkoming

-
N.A.

Op de aanbeveling 'Globaal cardiovasculair risicobeheer' kwamen heel wat reacties. De commissie Aanbevelingen geeft antwoord.

Lees meer

Chronische nierinsufficiëntie in de Vlaamse huisartsenpraktijk. Een onderschat probleem?

-
Van Heden, L.
Maes, S.
Van Pottelbergh, Gijs
Bartholomeeusen, Stefaan
Degryse, Jan

Wat is de prevalentie van chronische nierinsufficiënte in de Vlaamse huisartsenprakijk? Uit deze studie, gebaseerd op gegevens van de Integodatabank, blijkt dat het aantal patiënten met chronische nierinsufficiëntie veel hoger is dan huisartsen in hun medisch dossier noteren.

Lees meer