Huisarts Nu 2008; 37(7): september

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 september 08

Virtuele CT-colonoscopie. 'The second best total colon examination technique'

-
Gryspeerdt, S.
Van Cutsem, E.
Lefere, P.

Hoewel de virtuele CT-colonoscopie in de Verenigde Staten een aanvaarde screeningstechniek is, aarzelt Europa om deze te erkennen. Toch kan de virtuele CT-colonoscopie een goed alternatief zijn voor patiënten bij wie om medische redenen een gewone colonoscopie niet mogelijk is.

Lees meer

Screenen op colorectale kanker bij personen zonder verhoogd risico. Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering

-
Govaerts, Frans
Deturck, Lieve
Wyffels, Pat

De Vlaamse overheid plant de volgende jaren een pilootproject dat de haalbaarheid van een systematische opsporing van colorectale kanker moet onderzoeken. Welke personen moeten dan worden gescreend? Vanaf welke leeftijd? En wie heeft een verhoogd risico en wie niet? Aan de hand van een beslisboom (zie ook de bijgevoegde steekkaart) wordt in deze aanbeveling de opvolging van personen zonder verhoogd risico vanaf 40 jaar duidelijker.

Lees meer

Geen thiazidediuretica bij jonge hypertensiepatiënten? Wat zegt de literatuur?

-
Avonts, Marijke
Van Duppen, Dirk

Zijn thiazidediuretica eerste keus in de behandeling van jonge hypertensiepatiënten? Volgens sommige studies niet, omdat ze metabole neveneffecten zouden hebben op langere termijn. Aan de hand van de PICO-methode wordt in de literatuur naar duidelijke antwoorden gezocht.

Lees meer

NHG-Standaard Virushepatitis en andere leveraandoeningen. Toepasbaar voor België?

-
Michielsen, P.
Van Herck, K.
Van Damme, P.

In de behandeling van virushepatitis en andere leveraandoeningen zijn vooral de beperkingen in de terugbetalingsregeling in België opvallend in vergelijking met de situatie in Nederland. Sommige producten die het hepatitis B-virus het krachtigste remmen en resistentievorming tegengaan, kunnen hier niet in de eerste lijn gebruikt worden.

Lees meer

Benzodiazepinen opstarten in de huisartsenpraktijk. Kwalitatieve studie van patiëntenperspectieven

-
Anthierens, Sibyl
Habraken, H.
Petrovic, M.
Devleugele, M.
De Maeseneer, Jan
Christiaens, Thierry

Hoe ontstaat chronisch benzodiazepinegebruik en welke rol speelt hierin het eerste voorschrift? Dit werd onderzocht aan de hand van de opvattingen en attitudes van eerste gebruikers van benzodiazepinen. Om chronisch gebruik te voorkomen is het belangrijk dat huisartsen van bij het begin grenzen stellen.

Lees meer