Huisarts Nu 2009; 38(3): april

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

05 april 09

De radioactieve luier

-
Wyffels, Pat

Geen enkele scenarist kan bedenken wat de huisarts soms meemaakt. Zo ook dit verhaal over een vuilnisman die graag aan zijn weekend wil beginnen, maar op het vuilnisstort wordt tegengehouden. Zijn lading blijkt radioactief. Maar wat heeft de huisarts daarmee te maken?

Lees meer

Aanhoudende hoest bij kinderen. Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering

-
Leconte, Sophie
Paulus, Dominique
Degryse, Jan

Deze aanbeveling wil de huisarts helpen bij de diagnose en behandeling van kinderen tussen 0 en 18 jaar oud die op consultatie komen met een aanhoudende hoest als klacht. Welke diagnosen neemt de huisarts in overweging, welke alarmsymptomen wijzen op een ernstige pathologie en zijn er onderzoeken die de huisarts systematisch moet uitvoeren? En bestaan er ook efficiënte behandelingen van hoest die veilig zijn?

Lees meer

Vaccinnet. Elektronisch bestel- en registratiesysteem voor vaccins

-
Van de Vyver, Nathalie

Om de bestelling en levering van vaccins voor de Vlaamse basisvaccinatiekalender beter te laten verlopen werd in 2005 Vaccinnet geïntroduceerd. Dit elektronisch bestel- en registratiesysteem werd in een aantal Lok’s en kringen voorgesteld. De betrokken huisartsen bleken achteraf erg enthousiast en wilden met het systeem verder werken. Om Vaccinnet nog gebruiksvriendelijker te maken zal dit in de toekomst ook aan het elektronisch medisch dossier gekoppeld kunnen worden.

Lees meer

Automutilatie bij adolescenten. Bloed, zweet en tranen

-
De Rijdt, L.

Automutilatie bij jongeren wordt vaak pas laat herkend. Niet alleen is de jongere beschaamd, ook het verslavende karakter van het automutileren zorgt ervoor dat hij of zij het goed verborgen houdt. Belangrijk in de behandeling is niet zozeer om op het symptoom zelf in te gaan, maar om het gedrag ruimer te kaderen en de jongere te helpen om zijn spanning te ‘mentaliseren’ in plaats van op zijn lichaam uit te ageren.

Lees meer

Vlaams onderzoek in de internationale literatuur

-
N.A.

De vier universitaire centra voor huisartsgeneeskunde zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige academische onderzoekscentra. Heel wat collega’s verlenen er hun medewerking aan onderzoeksopdrachten. Deze rubriek wil meer ruchtbaarheid geven aan het vaak uitstekende werk van onze collega-onderzoekers.

Lees meer