Hoelang duren oorpijn, keelpijn of hoestklachten bij kinderen juist?

Thompson M, Vodicka TA, Blair PS, Buckley DI, Heneghan C, Hay AD. Duration of symptoms of respiratory tract infections in children: systematic review. BMJ 2013; 347:f7027

Luchtweginfecties komen heel vaak voor bij kinderen. De meeste zijn zelflimiterend en het risico op complicaties is klein. Toch wordt hiervoor vaak geconsulteerd en een antibioticum voorgeschreven. Een van de meest gehoorde vragen van ouders is dan hoelang de symptomen van hun kind zullen duren.

Juiste informatie hierover is essentieel zowel voor patiënten als voor artsen. Ze creëert verwachtingen en maakt een afwijkend verloop duidelijk. Wanneer te consulteren, opnieuw te consulteren of een uitgesteld antibioticumvoorschrift te gebruiken als ouder en wanneer antibiotica voor te schrijven of een andere behandeling als arts?

In dit systematisch literatuuronderzoek ging men de verwachte duur van symptomen van luchtweginfecties na bij kinderen in de eerste lijn en op spoeddiensten. Men zocht tot juli 2012 in PubMed, DARE en CINAHL naar de duur van oorpijn, keelpijn, hoest (acute hoest, bronchiolitis en kroep) en verkoudheid in gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s) en observationeel onderzoek. Van de 22 182 geïdentificeerde referenties werden 23 RCT’s en 25 observationele onderzoeken behouden met studiepopulaties die variëren in leeftijd en duur van de symptomen voor inclusie in het onderzoek.

Bij 90% van de kinderen was de oorpijn verdwenen na 7 tot 8 dagen, keelpijn tussen 2 en 7 dagen, bronchiolitis na 21 dagen, acute hoest na 25 dagen, verkoudheid na 15 dagen, en symptomen van niet-specifieke luchtweginfecties na 16 dagen.

Is dit de informatie die in de praktijk en in richtlijnen gebruikt wordt? In richtlijnen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten wordt de duur van oorpijn en verkoudheid in alle geval onderschat, terwijl die voor keelpijn en hoest wel overeenkomt met de bevindingen van dit onderzoek.

Samuel Coenen