Markante vrouwen in de geneeskunde

Dit omvangrijke boek werd geschreven door Michel Deruyttere, tot 2005 specialist Inwendige Geneeskunde en met een passie voor historie. Michel Deruyttere is onder andere stadsgids van Brugge en lid van de medisch-historische kring van Brugge. Hij maakte ook een scriptie over ‘Ziek zijn in Brugge in de 16e-17e eeuw’.

Hoewel ‘zorg’ van oudsher voornamelijk een vrouwelijke taak was, werd het medisch beroep voor het grootste deel van de geschiedenis gedomineerd door mannen. Het is moeilijk geweest voor vrouwen om hun plaats op te eisen.

De auteur gidst ons doorheen de geschiedenis aan de hand van een aantal opvallende vrouwelijke artsen en schets zo een beeld van de moeilijkheden die deze vrouwen trotseerden.

Verder staan er in dit boek een tachtigtal levensverhalen van opmerkelijke vrouwen die een spoor hebben getrokken in de geschiedenis van de geneeskunst- en kunde. Ook de vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs geneeskunde en een aantal topvrouwen die gescoord hebben of nog scoren, worden uitgebreid belicht. De interviews met Marleen Temmerman, Catherine Verfaillie, Christine Van Broekhoven en Maggie de Block geven ons een visie over hoe vrouwen mits hindernissen nu hun droom proberen te bereiken.

Dit boek geschreven door een man maar met heel veel respect voor de vrouw, is een aanwinst voor alle artsen. Het toont aan dat men, mits visie, toch vaak komt waar men wil.

Terecht wenst de auteur dat de trend die zich nu in het Westen heeft ontwikkeld, zich ook doorzet naar andere werelddelen waar de positie van de vrouw nog niet zo evident is. Zoals we via de media dagelijks vernemen, is dit doel voor veel vrouwen in andere werelddelen nog niet bereikt.

Als vrouwen kunnen we niet anders dan de auteur dankbaar zijn voor zijn vele opzoekingswerk en zijn gedrevenheid om een zo volledig mogelijk boek over ‘Markante vrouwen’ te maken. Het getuigt ook van een geloof dat de toekomst beter kan worden als vrouwen mee mogen helpen beslissen en het glazen plafond vermindert of verdwijnt.

Lut De Deken