Het brandwondenformularium

Breederveld R, Middelkoop E, Vos G. Het brandwondenformularium. Een praktische leidraad. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2014: 92 blz. ISBN 978-90-368-0437-0

Dit zakboekje is voornamelijk gericht op de primaire opvang van het brandwondeongeval en de verwijzingscriteria (gericht op de gezondheidszorgorganisatie in Nederland).

Het onderzoek van de brandwond en wondbehandeling zelf komen maar beperkt aan bod, waardoor het minder praktisch is voor de huisarts dan de titel laat uitschijnen. Het vijfpunts klinisch onderzoek voor de classificatie van de diepte van de verbranding wordt toegelicht, bestaande uit inspectie van de blaarvorming en het wondaspect, palpatie van de soepelheid, een test van de capillaire refill en beoordeling van de pijnbeleving. Enkele aanvullende illustraties ontbreken.

Een meerwaarde van dit zakboekje is het hoofdstuk over littekenbehandeling. Dit is gebaseerd op richtlijnen opgesteld door een internationale groep deskundigen, bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs.

Qua niet-invasie strategie voor de behandeling en preventie van hypertrofe littekens is de plaats van siliconengel en -pleister als gouden standaard opvallend. Tot slot worden jeuk na brandwonden en psychosociale gevolgen, zoals leven met littekens en problemen met intimiteit besproken. Het preventieve aspect wordt niet toegelicht. Dit boekje kan niet overtuigen om het effectief mee op zak te nemen.

Anouk Dieleman