Huisarts Nu 2017; 46(4): juli-augustus

Opgelet, u krijgt momenteel niet de volledige inhoud van deze pagina te zien omdat u niet bent aangemeld als lid of geen lidmaatschap heeft bij Domus Medica.
Wilt u de volledige pagina kunnen lezen,

01 augustus 17

Bewegen op verwijzing

-
Avonts, Dirk

In 83 gemeenten in Vlaanderen hebben huisartsen een extra troef om hun patiënten gezond te houden. Ze kunnen patiënten verwijzen naar een beweegcoach voor een professionele, individuele begeleiding. Het is niet de bedoeling om fervente sporters en fitnessaanhangers naar de beweegcoach te sturen.

Lees meer

Is de ‘surprise question’ een goede screeningstool om palliatieve patiënten te identificeren?

-
Vantomme, Olivier

‘Zou u verrast zijn mocht uw patiënt in de komende 6 tot 12 maanden overlijden?’ Deze surprise question werd meer dan tien jaar geleden ontwikkeld en wereldwijd gebruikt om patiënten te identificeren met een verhoogde palliatieve zorgnood.

Lees meer

Leidt meer zorgcontinuïteit bij de vaste huisarts tot minder ongeplande ziekenhuisopnames?

-
De Weirdt, Sabine

Om ongeplande ziekenhuisopnames te voorkomen wordt vooral ingezet op een snellere en gemakkelijkere toegang tot de eerstelijnszorg. Studies betreffende zorgcontinuïteit hebben bewezen dat hoe frequenter een patiënt door de eigen arts wordt opgevolgd, hoe meer voldoening dat geeft. Het levert ook een betere levenskwaliteit op bij personen met chronische aandoeningen.

Lees meer

Welke taken kan een huisarts delegeren? Onderzoek naar de perceptie van de patiënt

-
Vynckier, Elias
Avonts, Dirk

Cijfers van het Federaal Kenniscentrum en statistische gegevens van het Riziv en de federale overheidsdienst Volksgezondheid geven aan dat we afstevenen op een relatief en absoluut tekort aan huisartsen. Veel Vlaamse huisartsen zijn ouder dan 55 jaar en de instroom van nieuwe huisartsen is onvoldoende om de uitstroom op te vangen. Ondertussen veroudert de bevolking met meer chronische zorg tot gevolg.

Lees meer

Paradocs is geen paradox. Interview met Sonja Saison en Dieter Goris

-
Ceulemans, Filip

Op 30 september openen meer dan veertig huisartsenpraktijken hun deuren voor de Openpraktijkendag. Eén van die praktijken is Paradocs in Brecht, de multidisciplinaire huisartsenpraktijk van Sonja Saison en Dieter Goris.

Lees meer

Maak ook uw patiënten slimmer

-
Tegenbos, Guy

Het is een puik initiatief, de Openpraktijkendag. Huisartsen die elkaars praktijken bezoeken: het schept unieke leermomenten. De vergelijking van elkaars praktijkinrichting en -organisatie, en het verhaal en de filosofie die erachter zitten, kunnen een blikopener zijn voor de deelnemers; het kan een boost geven aan de aan de gang zijnde ontwikkelingen.

Lees meer

Hoe kiest u het juiste softwarepakket voor uw praktijk? Basisprincipes en checklists

-
Goesaert, Elfi
Geudens, Leo
Lambrechts, Tom
Van der Stighelen, Veerle
Van Driessche, Stijn
Van Pottelbergh, Herwig

De laatste jaren ging het hard met de informatisering in de gezondheidszorg. Meer en meer huisartsen maken gebruik van een elektronisch medisch dossier om alle gegevens van een patiënt op te volgen (administratief, medisch, psychisch, sociaal,…). In 2015 vroegen 8776 huisartsen de toenmalige telematicapremie aan voor het gebruik van een geregistreerd elektronisch medisch dossier (EMD).

Lees meer

Worden we allemaal beter van eGezondheid?

-
Broeckx, Dirk

eGezondheid is een essentieel middel voor efficiëntere zorg, met meer transparantie en vooral ook tijdswinst. Nu de kopgroep alle voordelen van eGezondheid inziet, wil éénlijn.be ook het hele peloton meekrijgen.

Lees meer

Sporten en bewegen bij een verhoogd gezondheidsrisico. Welke voorbereidende testen, welke sporten?

-
Govaerts, Frans
Bloemen, Eline
Dieleman, Peter
Tersago, Tine
Van de Vyver, Nathalie

Naast mensen in blakende gezondheid zijn er patiënten met een chronische ziekte of een verhoogd risico op ernstige aandoeningen (onder andere bij sedentair gedrag), waarbij verhoogde fysieke activiteit een bewezen beschermend effect heeft en hun levenskwaliteit verbetert. Dit past binnen het actuele concept over gezondheid. Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Lees meer

Henoch-Schönlein purpura. Presentatie, diagnose en behandeling

-
Raemdonck, Kevin
Broers, Christel

Een 15-jarige jongen consulteert zijn huisarts met purpura ter hoogte van de onderbenen. De huisarts denkt aan een cutane streptokokkeninfectie, schrijft antibiotica voor en verwijst hem door naar een dermatoloog. De purpura wordt echter plotseling groter en de jongen krijgt ook last ter hoogte van de linkerknie. Zijn ouders besluiten daarom om de dienst spoedgevallen te raadplegen.

Lees meer

Medische incidenten. Wat is de impact op de arts?

-
Ooms, Melissa

Een gezonde dame van 38 jaar krijgt ’s morgens plotseling pijn in de onderbuik, die gepaard gaat met braken. Ze wacht even af, maar consulteert dezelfde voormiddag toch haar huisarts die geen belangrijke afwijkingen vaststelt bij het klinisch onderzoek en haar geruststelt. De pijn houdt aan en dezelfde dag gaat ze ’s avonds laat alsnog naar spoed.

Lees meer

‘Veilig incident melden’ op de huisartsenwachtpost. Een verkennende studie bij wachtpostmanagers en huisartsen

-
Augustyns, Nele
Lesaffer, Caroline
Teughels, Stefan
Philips, Hilde
Remmen, Roy

In de loop der jaren zijn in veel landen grote huisartsenwachtposten de belangrijkste speler geworden in het verlenen van zorg buiten de consultatie-uren. Deze huisartsenwachtposten bestrijken doorgaans een groot gebied en staan in voor de zorgverlening aan ruim 80 000 inwoners. Over het algemeen wordt ongeveer 70% van de zorg aan de bevolking in de weekends en feestdagen geregeld door de huisartsenwachtdiensten.

Lees meer

Brief aan de dokter

-
Bouwman, Beitske
Sie, Fiona

Ik droom die nacht van mama. Dat ze doodgaat. Ze ligt in het ziekenhuis in een bed. Met allemaal slangen. Er piepen apparaten om haar heen. Ik sta naast het bed en fluister: ‘Mama, mama…’ Ze zegt niets terug. Ze lacht wel heel mooi. En ik kan haar aaien.

Lees meer

Een beest in de darmen

-
Wiggers, Anne Marieke

Een jonge dame met exotische achternaam staat bij mij op de agenda. Het is haar eerste consultatie in deze praktijk en dus is er nog niets bekend over haar voorgeschiedenis.

Lees meer