Uitbreiding screening dikkedarmkanker

In de marge van de publicatie van het jaarrapport over de bevolkingsonderzoeken deelde Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) mee dat vanaf 2020 ook 50-jarigen worden uitgenodigd voor een screening naar dikkedarmkanker.

Mannen en vrouwen van 53 tot en met 74 jaar krijgen om de twee jaar de gratis stoelgangtest (iFOBT) thuis opgestuurd om voorlopers van dikkedarmkanker vroegtijdig op te sporen. Vlaams minister Jo Vandeurzen maakte deze week bekend dat vanaf 2019 de 51- en 52-jarigen en vanaf 2020 ook de 50-jarigen zullen worden uitgenodigd. Op die manier komt de minister tegemoet aan de Europese richtlijnen inzake screening naar deze vorm van kanker. De totale dekkingsgraad nam vorig jaar overigens toe tot 68,3% waarmee de gezondheidsdoelstelling van 60% ruimschoots wordt gehaald. Vorig jaar bleek dat 89,4% aan twee opeenvolgende rondes (dus met een tussenpoos van twee jaar) deelnam. 

Wat de screening naar borstkanker betreft, moet Vlaanderen nog een tandje bijsteken. De dekkingsgraad lag vorig jaar op 65,2% terwijl het streefdoel tegen 2020 75% bedraagt. Ongeveer 17% van de vrouwen nam nog nooit deel aan borstkankerscreening. Door voor vrouwen die buiten het bevolkingsonderzoek een mammografie kregen het uitnodigingsmoment aan te passen en ze pas twee jaar na de mammografie een uitnodiging te sturen, werd het aantal overbodige screenings teruggedreven. De Vlaamse overheid is er ook trots op dat negen vrouwen op tien binnen de acht dagen na de screening al het resultaat te zien kregen. 

Voor baarmoederhalskanker ligt de doelstelling voor 2020 (65% van de vrouwen van 25 tot en met 64 jaar driejaarlijks een uitstrijkje laten nemen) binnen handbereik. Vorig jaar liet 62,2% van de vrouwen zich screenen. 

Filip Ceulemans