Vijf procent van Belgen ziet jaar lang geen zorgverstrekker

In 2018 ging één Belg op twintig niet naar een huisarts, tandarts, ziekenhuis of andere zorgverstrekker. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Dat is het laagste percentage sinds een eerste studie in 2010.

In 2010 vond 7% van de Belgische bevolking een jaar lang geen toegang tot een zorgverstrekker. Sindsdien neemt dat aantal jaar na jaar af, zo blijkt uit onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. In 2018 ging het nog om 5,4% van de bevolking. Zelfstandigen, arbeiders, mannen, inwoners van het Brussels hoofdstedelijk gewest en alleenstaanden zijn oververtegenwoordigd en vinden moeilijker de weg naar een zorgverstrekker. Het ziekenfonds pleit er daarom voor sensibilisering specifiek op hen te richten omdat preventie belangrijk is.

Het adagio dat de mensen die geen zorgverstrekker opzoeken dat niet doen omdat ze gezond zijn, gaat volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen zeker niet voor iedereen op. Bovendien houdt het sowieso een gevaar in omdat wie een jaar lang geen zorgverstrekker opzoekt, niet aan preventie doet: geen vaccins, geen persoonlijke gezondheidsadviezen, geen controleonderzoek bij de tandarts enzovoort. Op langere termijn kan dat schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot grotere gezondheidsuitgaven.

Filip Ceulemans