Vlaanderen gaat voor ICT in de zorg

16 feb 2012

Maandag organiseerde de Vlaamse regering een grootschalig opgezette rondetafel over ICT in de zorg. De aanwezigheid van maar liefst drie Vlaamse ministers (minister-president Kris Peeters, minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen en minister van Innovatie Ingrid Lieten) toont aan dat Vlaanderen in Actie (ViA) hier werk wil van maken.

Meer dan 400 deelnemers – van zorgverstrekkers over kennisinstellingen tot de overheid – tekenden maandag in Brussel present voor een rondetafel over ICT in de zorg. De rondetafel kaderde in het prestigieuze ViA-project van de Vlaamse regering.

‘De massale aanwezigheid van de verschillende actoren illustreert de noodzaak aan een continue afstemming om tot een performante gegevensdeling te komen’, stelde de Vlaamse minister-president. ‘Daarom is het belangrijk een gedragen visie rond de gegevensdeling in de zorg in Vlaanderen te formuleren.’

Visietekst ‘(e)Zorgzaam Vlaanderen’

Wim Dewaele, CEO van het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) en voorzitter van de rondetafel stelde naar aanleiding van de studiedag de visietekst ‘(e)Zorgzaam Vlaanderen’ voor. Met deze visietekst wil Flanders’ Care de weg bereiden voor een zorgzaam Vlaanderen, waarin de burger blijvend een efficiënt en kwaliteitsvol zorg- en welzijnsaanbod gegarandeerd kan worden. En dat met de steun van de informatietechnologie. De overheid heeft hierin een driedubbele rol: de actoren in de zorg faciliteren tot het efficiënt gebruik van informatietechnologie, de patiënt laten deelnemen in zijn zorgtraject en de industrie aanzetten tot innovatie die in de lijn ligt van de behoeften van de patiënten en de zorgverstrekkers.

De visietekst baseert zich op een aantal belangrijke principes, met als eerste uiteraard dat de zorggebruiker/de patiënt centraal staat. Hij bepaalt – via een opt-in-mechanisme – of zijn gegevens gedeeld mogen worden. De overheid wordt geen softwareleverancier, maar zal wel de nodige randvoorwaarden creëren om de markt haar werk te laten doen. De gegevensdeling zal worden beheerd door een Vlaams extern, zelfstandig agentschap, dat opgericht moet worden ‘zonder overheidspersoneel en met een minimale kostenstructuur’. Verder wil de Vlaamse regering maximaal aansluiten bij het federale eHealth-platform. Vlaanderen wil dan wel mede-eigenaar worden van het platform.

Vitalink, basisdienst binnen eHealth-platform

Ondertussen werkt de Vlaamse overheid aan de ontwikkeling van en de financiering van ‘Vitalink’, een basisdienst die deel kan uitmaken van het eHealth-platform en die ambieert om het technisch mogelijk te maken om – in eerste instantie – in de eerste lijn gegevens uit te wisselen.

Deze principes moeten decretaal verankerd worden en berusten op voldoende vertrouwen en voldoende draagvlak om zo de geleidelijke uitbouw van het netwerk voor de gegevensdeling in de zorg mogelijk te maken’, luidde het besluit van de rondetafel.

Filip Ceulemans