Vlaanderen promoot tabakoloog

De Vlaamse overheid start een campagne om rokers aan te sporen een beroep te doen op een tabakoloog om te stoppen met roken. Dat blijkt de meest aangewezen manier te zijn om op een duurzame manier van het roken af te raken.

Twee derde van de rokers verklaart te willen stoppen met roken en één op drie probeert dat ook effectief. Cijfers die in schril contrast staat met de amper 2% rokers die een beroep doet op begeleiding door een tabakoloog. Nochtans blijkt uit meerdere studies dat wie zich op die manier laat begeleiden bij het stoppen met roken drie- tot viermaal meer kans op succes heeft. Om een doelstelling over gezonder leven tegen 2025 te bereiken start Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) daarom een campagne om de tabakoloog beter bekend te maken bij het grote publiek. 

Cijfers tonen aan dat er in de laagste socio-economische groep meer rokers zitten dan in de hoogste socio-economische groep (respectievelijk 28 en 18%). De campagne wil de tabakoloog bij alle lagen van de bevolking bekendmaken en zet daarom laagdrempelige communicatiemiddelen in. De campagne spoort de roker ook aan om contact op te nemen met de huisarts. Om de drempel tot deelname te verlagen betalen inwoners van Vlaanderen maar een deel van de kosten van rookstopbegeleiding zelf, de Vlaamse overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog.
Meer informatie over de campagne en rookstopbegeleiding door een tabakoloog vindt u op www.tabakstop.be.

Filip Ceulemans