Waken over goede triage

5 mrt 2015

Het algemeen oproepnummer 1733 voor wachtdiensten wordt gefaseerd ingevoerd tegen juni 2016. Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) vraagt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om voldoende aandacht te hebben voor een goede triage: "Het kan niet de bedoeling zijn dat de eerstelijnszorg door dit systeem verzwakt wordt."

Hoewel door de vorige regering al eerder aangekondigd, zal het systeem van het algemeen oproepnummer 1733 pas tegen juni 2016 volgend jaar gradueel ingevoerd worden. Een wijze beslissing van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block, vindt ook kamerlid Valerie Van Peel.

In de kamercommissie Volksgezondheid uitte het kamerlid, dochter van een huisarts, haar bezorgdheid over de mogelijk negatieve implicaties van het systeem. "Het is heel belangrijk dat de triage de patiënt leidt naar de juiste zorg op het juiste moment en door de juiste zorgverstrekker. Dat is de bedoeling van het systeem en het is in het belang van zowel de patiënt als de zorgverstrekker. Het resultaat mag bijvoorbeeld niet zijn dat de triage zorgt voor een verzwakking van de eerste lijn en een verhoogd bezoek aan de dienst spoedgevallen. Die kans bestaat wel, bijvoorbeeld wanneer de zorgvraag van de patiënt als niet-urgent wordt beschouwd en hij of zij niet meteen naar een huisarts van wacht wordt doorverwezen, terwijl de patiënt op dat moment natuurlijk wel zonder probleem op de spoeddienst terechtkan." Daar wilde Valerie Van Peel van Maggie De Block al horen hoe de wachtdiensten en de diensten voor spoedgevallen optimaal op elkaar afgestemd zouden worden.

In haar antwoord verwees de minister naar het akkoord dat artsen en ziekenfondsen in december vorig jaar afsloten en waarin afgesproken werd dat de huisartsenwachtposten voor eind dit jaar een afsprakenplan opstellen met de spoeddiensten van hun regio, met als doel een betere stroomlijning van het gebruik van de wachtdiensten, wachtposten en spoeddiensten. Tegen het einde van deze maand stelt de medicomut een model van zo'n geïntegreerd afsprakenplan op waarin oriëntaties voor een verwijsbeleid worden opgenomen. Zo'n afsprakenplan zal vanaf 2016 een van de specifieke financieringsvoorwaarden zijn voor de betrokken partijen uit de eerste, tweede en derde lijn.

Met de invoering van het nummer 1733 komen er ook opgeleide dispatchers die werken volgens wetenschappelijk gevalideerde protocollen. Een verschil met vandaag vermits er "momenteel geen enkele garantie is dat de oproepen aangenomen worden door personen die opgeleid zijn voor het behandelen van dergelijke oproepen. De oproepen worden vandaag vaak opgenomen door de secretaresse van de wachtpost of door de echtgenoot of echtgenote van de huisarts van wacht. Ik weet uit eigen ervaring dat toen mijn echtgenoot mijn oproepen moest behandelen, dat niet altijd eenvoudig was", voegde de minister er nog half lachend aan toe.