Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek

Op deze pagina verzamelen we oproepen voor deelname aan wetenschappelijke onderzoek.

Huisartsen worden dagelijks gevraagd om enquêtes in te vullen. Daarom stuurt Domus Medica geen afzonderlijke mailings naar z'n leden over dit thema. Soms vermelden we deze onderzoeken wel in onze wekelijkse nieuwsbrief. Daarbij kiezen we voor onderzoek op terreinen die ons bijzonder interesseren, of onderzoek van huisartsen (in opleiding) zelf.

Heeft u zelf een wetenschappelijk onderzoek waarvoor u een oproep wenst te doen naar de huisartsen? Laat het ons weten via het contactformulier of met een mailtje naar vragen@domusmedica.be.

KU Leuven lanceert grootschalige klinische studie naar Chronische Veneuze Ziekten (CVZ)

Publicatiedatum: 27 mrt 2024

De KU Leuven zal binnenkort een nieuwe observationele klinische studie uitvoeren over de behandeling van Chronische Veneuze Ziekte, gecoördineerd door Prof. Dr. Sarah Thomis. Het doel van de Venous Outcome Study (VOS) is om op lange termijn (gedurende twee jaar) de invloed te meten van…

Lees meer ...


Onderzoek naar uw aandacht voor pijnsignalen en hoe goed u deze pijn kan inschatten

Publicatiedatum: 27 mrt 2024

Voor een onderzoeksproject van de Ugent onder leiding van Prof. Dr. Tine Vervoort (tevens coördinator van PRAKTIJK50) zijn we op zoek naar huisartsen (incl. Haio’s) en verpleegkundigen om een online computertaak uit te voeren. Met dit onderzoek willen we aandachtsprocessen onderzoeken wanneer…

Lees meer ...


Masterproef afbouwprogramma slaapmedicatie

Publicatiedatum: 21 mrt 2024

Ik ben Margot Mentink, laatstejaars studente farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. In het kader van mijn masterproef doe ik onderzoek naar het proefproject omtrent de afbouw van slaapmedicatie. Graag zou ik via een enquête de meningen en ervaringen van zowel apothekers als…

Lees meer ...


Onderzoek Universiteit Antwerpen interprofessioneel simulatieonderwijs

Publicatiedatum: 21 mrt 2024

Ben jij een zorgprofessional in een gezondheids- of welzijnszorgopleiding? Dan hebben we jou nodig!  Door onderstaande vragenlijst in te vullen neem je deel aan onderzoek van de Universiteit Antwerpen in Vlaanderen en Noord-Brabant naar de noden van studenten en zorgprofessionals ten…

Lees meer ...


Vergelijking van het aantal herhaalvoorschriften voor chronische medicatie gemaakt buiten het directe arts-patiëntcontact nu versus vóór de Covid-19 pandemie

Publicatiedatum: 15 mrt 2024

U wordt gevraagd om deze online vragenlijst in te vullen. Via deze vragenlijst wordt onderzocht of er bij Vlaamse huisartsen een toename is van het aantal herhaalvoorschriften voor chronische medicatie gemaakt buiten het directe arts-patiëntcontact in vergelijking met vóór de Covid-19 pandemie…

Lees meer ...


De invloed van sociale determinanten op de gezondheid van patiënten

Publicatiedatum: 14 mrt 2024

De geneeskundeopleiding van UGent is op zoek naar praktijken die in de periode 2-8 mei willen deelnemen aan een boeiende oefening, gericht op het vergroten van het bewustzijn van studenten over de invloed van sociale determinanten op de gezondheid van patiënten Tijdens de COPC-week (Community…

Lees meer ...


DOAC gebruik bij kwetsbare ouderen

Publicatiedatum: 5 mrt 2024

Via deze weg willen wij u graag uitnodigen deel te nemen aan een enquête over het gebruik van DOACs in de kwetsbare oudere populatie. Middels deze enquête willen wij inzicht krijgen in het voorschrijfgedrag m.b.t. DOACs in de kwetsbare oudere populatie om zo te achterhalen welke behoeften,…

Lees meer ...


Masterproef: de huidige aanpak van eetstoornissen in de huisartsenpraktijk

Publicatiedatum: 5 mrt 2024

We ervaren allemaal dat de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg steeds langer wordt. Hierdoor komen patiënten met psychische problemen steeds vaker en langer voor hun opvolging bij de huisarts terecht. Deze trend zien we ook bij patiënten met een eetstoornis.  Huisartsen zijn echter…

Lees meer ...


Onderzoek naar diagnostische praktijken bij onychomycose

Publicatiedatum: 1 mrt 2024

Geachte collega’s, Wij vragen uw medewerking voor een anoniem onderzoek naar de diagnostische praktijken met betrekking tot onychomycose. Deze studie richt zich in eerste instantie op dermatologen en huisartsen in heel België en Luxemburg. Uiteindelijk zal er over enkele maanden een Europees…

Lees meer ...


De rol van de ziekenfondsen van de toekomst in België

Publicatiedatum: 28 feb 2024

In het kader van mijn masterthesis aan de KU Leuven ben ik op zoek naar artsen die hun mening willen delen over de rol van de ziekenfondsen van de toekomst in België. Hierbij is de hamvraag wat artsen vinden dat behouden en veranderd moet worden aan de ziekenfondsen in België. Meer info over…

Lees meer ...


Bouw mee aan de podcast voor huisartsen!

Publicatiedatum: 28 feb 2024

Er komt een nieuw seizoen van de podcast “Komt een arts bij de dokter,” een podcast voor huisartsen, gemaakt door dokters. Daarom vragen we graag jouw feedback! Waarover wil jij meer horen in de podcast? Jouw mening is belangrijk voor ons en kan volledig anoniem worden gegeven. Dit neemt maar 3…

Lees meer ...


Het gebruik van teledermatologie in België

Publicatiedatum: 26 feb 2024

Geachte arts, U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek naar de omvang van teledermatologie in België. Hierbij zullen de voordelen alsook de barrières en randvoorwaarden voor de implementatie van teledermatologie in kaart gebracht worden. Dit door middel van een online vragenlijst…

Lees meer ...


Een zorgpad voor patiënten met chronisch respiratoir falen

Publicatiedatum: 21 feb 2024

Beste Huisarts in de Provincie Antwerpen,  In het huidige zorglandschap in Vlaanderen ontbreekt een helder zorgpad voor patiënten met chronisch respiratoir falen, waardoor er een dringende behoefte is aan een goed gecoördineerd multidisciplinaire zorgtraject. De focus van deze masterproef…

Lees meer ...


JACARDI-project: interdisciplinair en geïntegreerd samenwerken in de huisartsenpraktijk

Publicatiedatum: 15 feb 2024

Het belang om interdisciplinair en geïntegreerd samen te werken in de huisartsenpraktijk neemt toe. Maar hoe doe je dat nu precies? Hoe begin je eraan? wat zijn de valkuilen? Met deze vragen gaat het JACARDI-project aan de slag. Hiervoor hebben we echter jouw hulp nodig. Je kan deelnemen aan…

Lees meer ...


Evaluatie herfstvaccinatie covid 2023

Publicatiedatum: 15 feb 2024

In 2022 werd beslist om de vaccinatie tegen COVID-19 zoveel als mogelijk in te kantelen in de reguliere werking met vaccinatie door de reguliere vaccinatoren (huisartsen, apothekers en thuisverpleegkundigen). Op 15 september 2023 werd het startschot gegeven voor de covidvaccinatie in het najaar…

Lees meer ...


HSP Vlaanderen spoort huisartsen aan om met de kennis van hoogsensitiviteit, het welzijn voor 15 à 20 % van zijn patiënten te verhogen

Publicatiedatum: 15 feb 2024

HSP Vlaanderen of de Vlaamse Vereniging voor Hoogsensitieve Personen vzw bereidt een sensibiliseringscampagne voor, voor huisartsen rond hoogsensitiviteit (HSP). Dit persoonlijkheidskenmerk is immers een risicofactor voor stress-gerelateerde aandoeningen zoals depressie, burn-out, CVS,…

Lees meer ...


De ervaring van huisartsen met medisch-specialistische zorg voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking

Publicatiedatum: 15 feb 2024

Heeft u ervaring met de medische zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking? Wilt u uw kennis en ervaring hierover delen? Lees dan verder en neem deel aan ons onderzoek! Met dit onderzoek willen we een beter inzicht krijgen hoe de ervaringen van huisartsen zijn in de opvolging van…

Lees meer ...


Decubitus

Publicatiedatum: 1 feb 2024

 Ik ben Margot Van Oost, huisarts in opleiding (HAIO) verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), en doe in het kader van mijn Master-na-masterthesis Huisartsgeneeskunde een studie omtrent decubitus. Decubitus is een courante morbiditeit die vaker voorkomt bij personen op oudere…

Lees meer ...


Cannabisgebruik door werknemers met een veiligheidsfunctie

Publicatiedatum: 1 feb 2024

Als arbeidsarts in opleiding heb ik als onderwerp voor de masterproef ‘cannabis en veiligheidsfuncties’ gekozen. De bedoeling is om een praktijkrichtlijn op te stellen voor de geschiktheidsbeoordeling van een (toekomstige) werknemer met een veiligheidsfunctie in geval van cannabisgebruik en om…

Lees meer ...


Doe mee aan de COOPERATE-STUDY over samenwerking met een praktijkverpleegkundige

Publicatiedatum: 30 jan 2024

Zorgt samenwerken met een praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk voor meer kwalitatieve zorg? Kan je meer patiënten verzorgen als je samenwerkt met zo'n verpleegkundige? En welke taken laat je die dan best doen? Welk diploma moet zo'n verpleegkundige hebben? Dit zijn de vragen…,

Lees meer ...


Geef uw mening over medicatienazicht uitgevoerd door apothekers: UCLouvain enquête

Publicatiedatum: 25 jan 2024

Sinds 1 april 2023 heeft de Belgische overheid beslist om de huisapotheker hiervoor te financieren bij uw patiënten* die vijf of meer geneesmiddelen nemen gedurende minstens zes weken. Met onze korte enquête pijlen we naar uw mening over dit initiatief en meer bepaald naar hoe u de…

Lees meer ...


Huisartsen (in opleiding) gezocht voor interview over participatie kwetsbare groepen aan borstkankerscreening

Publicatiedatum: 30 nov 2023

Hierbij willen we u uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek in het kader van een masterproef aan de Universiteit Gent. Het onderzoek zal uitgevoerd worden door twee studenten, Léonie Vermeulen en Nina Gits uit de richting Management en beleid van de gezondheidszorg aan de faculteit…

Lees meer ...


Ervaringen van huisartsen met dementie bij ouderen met een niet-westerse migratieachtergrond: Een kwalitatieve interviewstudie

Publicatiedatum: 30 nov 2023

Met de groeiende diversiteit binnen onze samenleving en daarbovenop de vergrijzing, worden huisartsen steeds vaker geconfronteerd met specifieke uitdagingen bij het leveren van zorg. In het kader van onze masterthesis aan de Universiteit Antwerpen onderzoeken wij momenteel de specifieke…

Lees meer ...


Surveillance van antimicrobiële resistentie in de eerste lijn, focus op ongecompliceerde urineweginfecties

Publicatiedatum: 23 nov 2023

PRIMAIR DOEL: De verspreiding en antimicrobiële gevoeligheid bepalen van pathogenen geassocieerd met ongecompliceerde urineweginfecties in België. Bent u arts en werkt u gewoonlijk met één van de volgende laboratoria? In Vlaanderen Algemeen klinisch labo Lier AML Antwerpen Algemeen…

Lees meer ...


Mentaal en fysiek welzijn van huisartsen tijdens en na de Covid-19 pandemie

Publicatiedatum: 12 jul 2023

Onderzoek in het kader van de masterproef met betrekking tot het mentaal en fysiek welzijn van huisartsen tijdens en na de Covid-19 pandemie. Met dit onderzoek willen we nagaan hoe het gesteld is met het welzijn van huisartsen tijdens de Covid-19 pandemie en inzicht vergaren in de factoren die…

Lees meer ...


Publicatie datum
30 okt 2018