Nieuws - algemeen

Het aantal gevallen van euthanasie blijft toenemen, maar is vooral een Vlaamse zaak. Dat blijkt uit het achtste tweejaarlijkse rapport dat de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie deze week bekendmaakte.

Op het WK voetbal mag België dan goed gescoord hebben, op de Europese ladder van gezonde levensjaren zakt ons land van de achtste naar de vijftiende plaats. Dat blijkt uit onderzoek dat Sciensano uitvoerde samen met de UCL. Gemiddeld verliezen we 20 000 gezonde levensjaren per 100 000 inwoners. Een derde van het verlies aan gezonde levensjaren is bovendien te voorkomen.

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) trekt een budget van 300 000 euro uit om de doelgroep van het Vlaamse bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker met twee geboortejaren uit te breiden.

De Nationale Raad van de Orde der Artsen kreeg een vraag in verband met het voorschrijven door artsen van een screeningscentrum van een curatieve behandeling voor een seksueel overdraagbare aandoening. In het advies wordt de rol van de huisarts sterk benadrukt.

Het Riziv heeft zijn ‘Actieplan Handhaving in de gezondheidszorg 2018-2020’ voorgesteld. Dat plan bevat maatregelen om de samenwerking tussen de diverse partners in de zorg te bevorderen, gegevensuitwisseling en databeheer te optimaliseren en fraude te bestrijden. Dat alles met als doelstelling de doelmatigheid in de zorg te verbeteren.

Op 1 augustus wijzigen een aantal regels in verband met de tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van kinderen en adolescenten met diabetes in een gespecialiseerd centrum.

Domus Medica is hét huis van elke huisarts en huisartsenkring in Vlaanderen en Brussel. Het blauwe vierkant is de referentie geworden in het Vlaamse en Brusselse gezondheidslandschap. Het is het symbool van deskundigheid en wetenschappelijke onderbouwing maar tegelijk van toekomstgericht leiderschap.

In dit Jaarverslag vindt u een overzicht van ons werkingsjaar 2017. Het is het reisverslag van een gezonde en bloeiende vereniging die duidelijk toekomstgerichte ambities heeft om verder te groeien.

Nadat vorige week de parameters voor de geïntegreerde praktijkpremie zijn vastgelegd, met de door AADM-Domus Medica gevraagde randvoorwaarden om bestaande problematieken aan te pakken, is de eerste stap hierin gezet. eAttest, één van de nieuwe parameters in de geïntegreerde praktijkpremie (link artikel premie), heeft nu ook de optie tot schrapping van foutief aangemaakte attesten.

De foto van dr. Andy Courtens is verkozen als beste inzending voor onze fotowedstrijd tijdens de familiedag in de Efteling op 26 mei. De winnaar werd reeds een Bongobon voor een familiestap toegezonden. Wij danken alle leden voor hun respons op onze wedstrijd!

Enkele maanden na de geplande datum, zijn de parameters voor de geïntegreerde praktijkpremie voor 2018 vastgelegd. Nadat AADM een onrealistisch voorstel van het RIZIV verwierp op de Medicomut van 25/06/18 heeft het kennisdomein ICT van Domus Medica een voorstel gedaan op basis van het systeem van 2016-2017 dat unaniem werd overgenomen door de andere syndicaten.