Nieuws - algemeen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt alle landen aan concrete doelstellingen voor hun gezondheidsbeleid vast te leggen. België hanteert al een aantal doelstellingen, maar ze zijn wel heel uiteenlopend. Om meer coherentie te bereiken, vroeg de overheid het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een overzicht te maken van alles wat al op federaal niveau bestaat.

Vanaf 1 januari volgend jaar krijgen zelfstandigen die ziek zijn al na twee weken een uitkering. Dat keurde de regering vandaag op voorstel van Maggie De Block en Denis Ducarme goed.

Huisartsen vragen regelmatig laboratoriumtests aan zonder dat hier altijd een goede reden voor is. Het rapport ‘Laboratoriumtesten in de huisartsgeneeskunde’ uit 2007 toonde aan dat tussen 30 en 50% van de aangevraagde laboratoriumtests ongepast zijn. Hoewel deze cijfers zeer hoog lijken, wordt deze trend ook in andere studies aangetoond.

Het project Licht op Groen van Universiteit Antwerpen - Vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg en Provincie Antwerpen probeert een brug te bouwen tussen kennis over natuur & gezondheid en de gezondheidspraktijk (met focus op de eerstelijnszorg).

Het Vlaams Geneeskundig Studentoverleg (VGSO) heeft enkele bedenkingen bij de nieuwe formule van het toelatingsexamen arts zoals minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het vorige week vrijdag voorstelde.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid berekende het aantal jaren, in goede en slechte gezondheid, dat letterlijk in rook opgaat bij rokers. De resultaten zijn onthutsend.

Na het Verzekeringscomité van het Riziv begin oktober heeft maandag ook de Algemene Raad van het Riziv zijn akkoord gegeven aan de begrotingsdoelstelling 2018. Het bedrag van 25.449.588.000 euro past in het budgettair meerjarenplan dat de regering in oktober 2014 vastlegde.

Tot 31 december 2017 hebt u als huisarts of geregistreerde huisartsengroepering de tijd om bepaalde gegevens van uw patiënten met een zorgtraject te bezorgen aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Softwareproducent Corilus kondigde vorige week een prijsstijging aan van CareConnect vanaf 1 januari 2018. Intussen raakte bekend dat het om een stijging van 37% gaat. Domus Medica reageert samen met heel wat huisartsen verrast op deze plotse en vooral sterke stijging.

Het Verzekeringscomité van het Riziv stemde afgelopen maandag in met een voorstel om de begroting voor de ziekteverzekering voor volgend jaar vast te leggen op 25,450 miljard euro. Dat betekent een besparing met 237,9 miljoen euro.

Ander nieuws

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4