Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelde vorige week een paper voor waarin een aantal heilige huisjes van de gezondheidszorg in vraag worden gesteld vertrekkend vanuit het standpunt dat de zorg in ons land te weinig ambitieus is.

Gisteren (woensdag 16 mei) ging voor moslims de ramadan van start. De vastenmaand duurt tot 14 juni en wordt dan afgesloten met het traditionele suikerfeest. Tijdens deze periode verdienen patiënten met diabetes speciale aandacht.

Vierhonderd huisartsen vulden de enquête in waarin het Riziv peilt naar de uitwisseling van medische gegevens bij de evaluatie van een handicap. Die procedure kan beter.

De Nationale Raad van de Orde der Artsen stelde eind vorige week haar nieuwe Code van medische deontologie voor. Deze Code vervangt de Code van geneeskundige plichtenleer die dateert uit 1975.

Eén moeder op vijf heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte. Dat betekent dat in Vlaanderen jaarlijks zo’n 6800 tot 13 000 moeders kampen met een postnatale depressie.

Uit onderzoek van de KU Leuven en de UAntwerpen blijkt dat de vaccinatiegraad in Vlaanderen globaal goed is.

Tijdens de maand mei richten de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing de schijnwerpers op het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie werden op 1 april samengevoegd tot Sciensano.

Terwijl het aantal mensen dat met een griepaal syndroom de huisarts opzoekt voor de tweede week op rij daalt, pakt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit met een eerste bilan van het griepseizoen.

Na een stijging van het aantal meldingen van tuberculose in 2016, lijkt 2017 het jaar te worden met het laagste aantal meldingen. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.