Alle studenten geneeskunde die hun basisopleiding in 2017 succesvol afronden, krijgen een universitair opleidingsattest waarmee ze aan een vervolgopleiding tot huisarts of specialist kunnen beginnen.

Om dat mogelijk te maken, paste minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) begin deze week het Koninklijk Besluit van 2008 over de planning van het medisch aanbod aan. “Dankzij de bijkomende attesten kunnen álle geneeskundestudenten die in het academiejaar 2016-2017 afstuderen straks beginnen aan hun vervolgopleiding. Dat is belangrijk, zij mochten absoluut het slachtoffer niet worden van een situatie waar ze zelf niet voor hebben gekozen”, legt de minister uit. de beslissing komt vooral Franstalige studenten ten goede.

Het KB op de planning van het medische aanbod bepaalt dat een geneeskundestudent een universitair opleidingsattest nodig heeft om de vervolgopleiding tot huisarts of specialist te starten. De hoeveelheid opleidingsattesten werd steeds afgestemd op het quotum. Dat is het aantal artsen dat nodig is om een voldoende en kwalitatief aanbod voor de patiënt te voorzien. Het KB van 2008 legde het aantal opleidingsattesten vast voor de periode van 2008 tot 2018. De gemeenschappen hadden wel de mogelijkheid om het ene jaar mee, het andere minder attesten af te leveren. De Franstalige gemeenschap sprong de afgelopen jaren echter dusdanig gul met attesten om dat er een tekort aan attesten dreigde, waardoor een deel van de Franstalige studenten die afstudeerden vanaf dit academiejaar geen opleidingsattest zouden krijgen. Door het KB aan te passen, is dat probleem van de baan. Blijkt dat de ingangsproef van de Franstalige gemeenschap doeltreffend is, dan worden er ook bijkomende attesten afgeleverd voor studenten die hun basisdiploma halen in 2018, 2019 en 2020.