De nieuwe applicatie UPPAD zorgt ervoor dat startende artsen of artsen die een wijziging in hun praktijk willen doorgeven dat nog maar eenmaal moeten doen.

De gegevensbanken van overheidsdiensten als het Riziv, de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de Vlaamse gemeenschap waren tot voor kort niet met elkaar verbonden. Dat had als gevolg dat een startende arts of een arts die een wijziging in zijn praktijk wilde doorgeven dat bij elk van die instellingen moest doen. Alle Belgische overheden bevoegd voor gezondheidszorg hebben beslist de administratieve gegevens te bundelen in één gegevensbank die bereikbaar is via een beveiligde applicatie, de Unique Portal for Professionals and Administrative Data, of kortweg UPPAD. UPPAD centraliseert alle gegevens op één plaats en vergemakkelijkt de gegevensuitwisseling met de overheid. De applicatie bevat nuttige en gepersonaliseerde links voor elke zorgverstrekker naar bijvoorbeeld een visumaanvraag, een erkenningsaanvraag, informatie over de accreditering, het beheer van werkadressen en van de conventiestatus.

UPPAD lijkt misschien op MyRiziv maar is toch verschillend. In UPPAD vindt u de basisgegevens die u via MyRiziv kunt behomen alsook links naar de verschillende modules binnen MyRiziv. De toegang tot de applicatie is eenvoudig en gebeurt via www.uppad.be en het eGezondheidsportaal met uw elektronische identiteitskaart en pincode of via een gebruikersnaam en wachtwoord.